StoryEditor

Polícia začala vyšetrovať búranie PKO

27.01.2011, 23:00

Policajný Úrad boja proti korupcii začal včera trestné stíhanie v kauze búrania Parku kultúry a oddychu (PKO) -- pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v štádiu pokusu. "Vzhľadom na počiatočné štádium vyšetrovania nie je možné poskytovať ďalšie informácie," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová.

Do konca februára
Výsledkom posledných rokovaní mesta Bratislava o PKO s investorom a developermi v lokalite je dohoda, ktorá zaručuje zastavenie búrania do 28. februára. Mesto a investor projektu River Park II Henbury Development vydali 27. decembra 2010 spoločné vyhlásenie.

Podľa právnej analýzy, ktorú majú k dispozícii občianski aktivisti, na odstránenie objektu PKO treba výslovný súhlas mestského zastupiteľstva, ktorý nedalo. Má sa k nej vyjadriť aj súčasný primátor Milan Ftáčnik. Podľa analýzy od aktivistov vtedajší primátor Andrej Ďurkovský nemal právo podpísať zmluvu o spolupráci s Henbury Development, ani právo požiadať o vydanie búracieho povolenia. Ako informoval pred komunálnymi voľbami 2010 jeden z kandidátov na bratislavského primátora Ján Budaj, Európska komisia sa zaoberá sťažnosťou, či neprišlo predajom pozemkov pod PKO k neoprávnenej štátnej pomoci.

Budúci dlhodobý nájom časti komplexu River Park II na nábreží od budúceho nájomcu, súkromnej spoločnosti, na 20 rokov od nadobudnutia účinnosti nájomnej zmluvy s ročným nájomným takmer pol milióna eur vrátane DPH schválilo 17. decembra 2009 s podmienkami mestské zastupiteľstvo. Mesto Bratislava má užívať časť komplexu ako kultúrno-spoločenské centrum.

Pozemky pod PKO vlastní investor Henbury Development. Mestské zastupiteľstvo schválilo predaj pozemkov pod PKO firme v júni 2005 za vyše 9 miliónov eur -- s tým, že takmer 5 miliónov uhradí kupec do 30 dní od podpísania kúpnej zmluvy oboma stranami a zvyšok zaplatí vecným plnením -- výstavbou promenády. Tú má po kolaudácii odovzdať do vlastníctva mestu.

Preverujú aj vodárne
Trestné orgány už preverujú aj ďalšiu bratislavskú kauzu. Denník Pravda včera informoval, že generálny prokurátor vydal pokyn na začatie trestného stíhania v kauze "tichej" privatizácie Bratislavskej vodárenskej spoločnosti. Podľa denníka časť vodární získala -- bez verejného výberového konania -- firma, ktorej šéf je dlhoročný známy s riaditeľom vodární.

Obe kauzy PKO aj vodárne v pondelok musel exprimátor a poslanec Ďurkovský vysvetľovať svojej strane -- následne vystúpil z KDH.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
11. máj 2024 05:04