StoryEditor

Uhliarik pre HN: Lístky potrebujeme na obmedzenie návštev u lekára

27.07.2010, 00:00

Minister Uhliarik ešte pred rokovaním koaličnej rady pre HN tvrdil, že kto si priplatí, bude môcť ísť k špecialistovi bez výmenného lístka.

Podľa informácií, ktoré sa objavili na verejnosti, by si pacienti mali priplatiť za to, ak sa rozhodnú pre návštevu špecialistu bez výmenného lístka. Budeme si teda platiť za oslobodenie od chodenia po lekároch po lístky?
Cítime všetci, že v súčasnej podobe lístok - kde je napísané len prosím o neurologické vyšetrenie, zaťažuje pacientov. My musíme povedať, že ak to pacient nebude mať a ide bez odporúčania, tak si časť, ešte nevieme akú, bude musieť zaplatiť. Zabraňujeme tým príliš vysokému nárastu počtu pacientov u špecialistov.
Zoberte si jeden konkrétny príklad. Bolesti na hrudi - keď zrušíme výmenné lístky - môže to byť vec pľúcna, kardiovaskulárna alebo neurologická od chrbtice. Laik nemá šancu zhodnotiť sám seba, či pôjde k neurológovi. Keď tam pôjde, lekár mu povie, že je to kardiologické a pošle ho inam. Všeobecný lekár musí pacienta vyšetriť. My chceme, aby dal pacientovi výmenný lístok a chceme tým posiliniť úlohu všeobecného lekára v systéme. Aby vyšetril pacienta, zvážil jeho diagnózu a podľa toho to poslal ďalej. Ak je niekto chronický pacient nemusí si to vystáť u všeobecného lekára.

Bude si to aj on priplácať?
Chceme, aby sa to priplácalo, ale nechceme, aby si pacient platil v hotovosti. Chceme aby bolo vytvorené pripoistenie. Nech si to pacient priplatí ale keď bude dôchodca alebo postihnutý, bude mať ochranný strop na doplatky.

Ani vnútri KDH nepanuje zhoda, či sa má za to platiť.
My to nezačneme riešiť, kým nebude urobený dvojpercentný limit na ochranu dôchodcov a zdravotne postihnutých.

KDH od ich zavedenia apelovalo na zrušenie výmenných lístkov.
Lenže aký bol nástroj na obmedzenie návštev špecialistov v minulosti? 20 - korunáčky. O tom to je. A nepotrebovali ste výmenný lístok. Ale keď dnes žiaden nástroj nespravíte, nápor môže byť obrovský a v konečnom dôsledku to bude nevýhodné pre pacienta. Nejakým spôsobom musíte nápor na špecialistov obmedziť.
K tomu potrebujete aj politickú podporu. Máte ju?
Samozrejme, na základe toho to je. Chceme do toho vniesť poriadok. Na jednej strane máme výmenné lístky, ktoré nefungujú, zrušíme ich, budeme spokojní ale možno by sme urobili totálny chaos. A to nechceme.

Dnes sú určené výnimky, tie by ste ponechali?
Áno, sú to veľmi citlivé veci.

Minister financií navrhuje zvýšenie DPH na lieky z desať na devätnásť percent. Budete s ním súhlasiť?
Sú tam plusy aj mínusy. Obrovským plusom je zvýšený príliv peňazí do štátnej kasy. Na druhej strany máte najviac peňazí z najväčšej zdravotnej poisťovne - a tú vlastní štát. Čiže vlastne 630 miliónov zaplatí Všeobecná zdravotná poisťovňa štátu na DPH. My sami sebe platíme. A deväť percent z toho je 54 miliónov eur, čo je zvýšená DPH pre štát. Všeobecná tie peniaze nebude mať. Logika v tom je, zlepší sa nám makroekonomika, je tam aj úspora na administratíve. Vnímam to ako technickú diskusiu. Keď od Mikloša získam priestor na 54 miliónov eur na Všeobecnú, tak je to v pohode. Monika Laciková

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 09:29