StoryEditor

Výmena kĺbku? O rok alebo za štyri tisícky

11.11.2009, 23:00
Musíte ísť na operáciu umelého kĺbu? Môžete na ňu buď čakať, alebo šetriť.

Prvá možnosť znamená zdržanie zákroku od troch mesiacov do troch rokov. Navyše, čakanie na vyšetrenia či operácie sa podľa prieskumu analytikov Health Policy Institute pre nedostatok peňazí v zdravotníctve predlžuje. Ak ste netrpezlivejší, máte aj druhú a rýchlejšiu možnosť - osloviť súkromného lekára. V prípade umelých kĺbov vás jeho služby môžu stáť aj 4 300 eur.

Na operácie čakáme čoraz dlhšie

  • V dĺžke čakania na rovnaké typy výkonov sú medzi zdravotníckymi zariadeniami výrazné rozdiely, od troch mesiacov do troch rokov.
  • Podľa väčšiny poskytovateľov termín odkladnej operácie závisí od toho, v ktorej zdravotnej poisťovni je pacient poistený.
  • Priemerné čakacie lehoty medzi zdravotnými poisťovňami sa stále líšia, ale rozdiely sa medziročne zmenšili.
  • Hospodárska kríza a výpadok financií v solidárnom systéme budú viesť k odsúvaniu odkladnej starostlivosti.
  • Rozdiely v čakacích lehotách sú spôsobné aj kapacitnými možnosťami jednotlivých nemocníc
  • „Lepší“ sa posúvajú smerom k „horším“. Celková časová dostupnosť sa medziročne zhoršila, na výkony sa čaká o 20 až 217 % dlhšie.
  • Medziročné zlepšenie zaznamenala len Všeobecná zdravotná poisťovňa pri totálnych endoprotézach bedrového kĺbu; napriek tomu jej poistenci čakajú na operáciu najdlhšie.

Platia najmä cudzinci
Jediná cesta, ako obísť dlhú čakaciu listinu, je zaplatiť si za operáciu. "Pacient ako samoplatca sa na operačný stôl dostane skôr len v prípade, že uhradí celú hospitalizáciu,“ hovorí Peter Ottinger, viceprezident Asociácie nemocníc Slovenska a riaditeľ Nemocnice A. Wintera v Piešťanoch. Znamená to, že napríklad pri umelých kĺboch neplatí len cenu novej kostnej protézy. Z vlastnej peňaženky musí vytiahnuť peniaze aj na predoperačné vyšetrenia, zaplatiť si musí aj pobyt na lôžku. Inak je predbiehanie v poradovníku zakázané. Ak zdravotná poisťovňa platí celý zákrok, určuje aj poradie - v spolupráci s nemocnicou a s ohľadom na jej kapacitné možnosti.

Posunúť sa v poradovníku nie je možné ani spoluúčasťou, teda, ak by si pacient za časť zákroku zaplatil sám.

Keďže ide o vysoké sumy, operácií, ktoré si hradí pacient sám, je u nás zatiaľ málo. Priznáva to aj Ottinger. "Výmenu kĺbu na vlastné náklady si zatiaľ v piešťanskej nemocnici dali spraviť len občania Líbye alebo arabských krajín,“ dodáva.

Hľadajte súkromné nemocnice
Plnú platbu z vrecka pacienta za operácie či vyšetrenia neumožnia štátne nemocnice. "Ak má pacient záujem ako samoplatca o zdravotnú starostlivosť, ktorú prepláca zdravotná poisťovňa, nemôžeme mu vyhovieť, pretože by prišlo k porušeniu právnych predpisov,“ vysvetľuje hovorkyňa košickej Fakultnej nemocnice L. Pasteura Jaroslava Oravcová. Zároveň dodáva, že nemocnica má dostatočné kapacity a pacienti na operácie nemusia dlho čakať. Jedinú možnosť priamej platby má pacient v štátnej nemocnici v prípadoch, keď zákroky nehradia poisťovne vôbec - napríklad pri estetickej alebo plastickej chirurgii.

Inak sa na platenie si za zákrok pozerajú v súkromných nemocniciach. "S takýmito pacientmi si vieme dohodnúť individuálny termín. Platí si však nielen operáciu, ale aj zdravotný personál, ktorý sa mu venuje mimo ordinačných hodín,“ hovorí Dušan Podolský z Nemocnice Košice-Šaca. Pacienti, ktorí na to majú, si s nemocnicou môžu dohodnúť individuálne podmienky hospitalizácie. "Pokiaľ je to v našich silách, vyhovieme im,“ dodáva Podolský.


Aj našinci platia za nečakanie
Platiť si za niečo, čo mi môže uhradiť zdravotná poisťovňa? Toto nie je podľa zakladateľov prvej súkromnej nemocnice v Bratislave žiadna utópia. "Na Slovensku existuje početná skupina klientov, pre ktorých môže byť alternatíva zdravotnej starostlivosti bez čakania a pod jednou strechou tým, čo potrebujú,“ hovorí Tomáš Kurtanský zo súkromnej nemocnice Medissimo. Podľa neho, ak platí človek viac ako inde, je to len pre ponúkaný nadštandard. Porovnať si jednodňovú chirurgiu je podľa neho zatiaľ nemožné. "Iné zariadenia tieto výkony buď neposkytujú, alebo ceny nezverejňujú,“ uzatvára Kurtanský.

Ani toto zariadenie však neuživia len slovenskí bohatí pacienti. Svoje služby predáva aj zahraničným manažérom či pacientom zo susedných krajín.

Prečítajte si aj:
Ak má niekto na auto, má aj na pečiatku

Rozhovor. Prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor pre HN:

Prečo musia pacienti za niektoré výkony u lekára doplácať?
Poviem to na príklade. Ak má všeobecný lekár v ambulancii CRP prístroj a prepláca mu ho len jedna zdravotná poisťovňa, od poistencov všetkých ostatných poisťovní má právo vyberať úhradu priamou platbou. Samozrejme, ak pacient súhlasí s vykonaním vyšetrenia za priamu úhradu. Napríklad všeobecný lekár môže mať spirometer aj rehabilitačné prístroje v ambulancii a poisťovne mu tieto výkony neuhrádzajú. Občan si môže vybrať, či pôjde na špecializované pracovisko a bude to mať zadarmo, alebo si to zaplatí u všeobecného lekára.

Ošetrenie u lekára bez zmluvy si najprv preverte

Počuli ste o dobrom zubárovi či gynekológovi, no smola je, že nemá zmluvu s vašou zdravotnou poisťovňou? Ešte nemusíte hádzať flintu do žita. Poisťovňa vám môže určitý zákrok u neho preplatiť. Peňaženku si však pripravte v každom prípade. Neuhradí totiž plnú sumu. Maximálne 70 až 80 percent z obvyklej ceny za zákrok.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
11. apríl 2024 10:51