StoryEditor

Koalícia si podelila štátne firmy

21.07.2010, 09:00
Autor:
(čtk)(čtk)
Zástupcovia koaličných strán dnes odobrili nomináciu kandidáta SDKÚ-DS Karola Mitríka na post riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS).
Koaličná rada sa tiež dohodla na spôsobe obsadenia orgánov Fondu národného majetku (FNM) a podnikov s účasťou štátu. Budúci prvý muž tajných služieb je pomerne neznámy.

Bývalý primátor Spišskej Novej Vsi Mitrík (63) je spoluzakladateľom SDKÚ-DS, v minulosti bol poslancom a v júnových parlamentných voľbách kandidoval za SDKÚ-DS z 94. miesta.

"Nikdy v živote nebol členom komunistickej strany, vždy bol zásadový," tvrdila pred novinármi premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). "Musím povedať, že zobrali sme to všetci zúčastnení na vedomie, a to bez výhrad," povedal predseda Mosta-Híd Béla Bugár o nominácii Mitríka.

Riaditeľa SIS vymenúva podľa zákona prezident na návrh vlády, ktorá Mitríkovu nomináciu podľa premiérky prerokuje v stredu. SIS v súčasnosti vedie nominant Smeru-SD Jozef Magala.

Najsilnejšia vládna strana SDKÚ-DS obsadí post šéfa tajnej služby napriek tomu, že ministerstvo vnútra vedie nominant KDH. Predstavitelia štyroch koaličných strán sa tiež dohodli na obsadení miest v orgánoch FNM a podnikov s účasťou štátu.

Vo vedení FNM, ktorý okrem iného spravuje štátne podiely vo firmách, získa dve miesta vrátane šéfa výkonného výboru najsilnejšia vládna strana SDKÚ-DS a po jednom zvyšné tri koaličné strany SaS, KDH a Most-Híd.

Post predsedu dozornej rady FNM, ktorú volí parlament, koalícia prenechá zástupcovi opozície, zvyšné dve miesta obsadia KDH a Most-Híd. Koalícia plánuje FNM zrušiť, na termíne sa zatiaľ nedohodla.

V podnikoch, kde má štát podiel, bude do výkonných orgánov nominovať zástupcov štátu príslušný minister, do dozorných orgánov spoločností zase celá koalícia. "Politickú zodpovednosť nesie minister (...) a kontrolu budú mať politické strany v dozorných radách," poznamenala Radičová.

Takzvanú krížovú kontrolu požadoval podľa médií Most-Híd. Štát kontroluje alebo vlastní podiely v desiatkách rôznych firiem, napríklad v oblasti energetiky a dopravy. Výmeny vo vedení dôležitých inštitúcií či firiem uskutočnili prakticky všetky vlády.

Na niektoré posty sa dostali aj nominanti bez skúseností. Personálne obsadenie obvodných úradov v sídle kraja, ktoré vykonávajú štátnu správu, by sa malo uskutočniť prostredníctvom výberových konaní. Strany však budú do nich prihlasovať svojich zástupcov.

"Bude pohovor, musia samozrejme títo, predpokladám stranícki (nominanti) ale odborníci, mať prax a mať aj príslušné vzdelania," poznamenal Bugár. Strany sa dohodli aj na obsadzovaní miest v ďalších ústredných štátnych orgánoch.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 02:07