StoryEditor

Cesta k lekárovi sa skráti, poslanci škrtli výmenné lístky

02.02.2011, 23:00
Pacienti môžu ísť od apríla na vyšetrenie k odborníkovi rovno, bez okľuky u všeobecného lekára.

Pani Mária Smreková, ktorá so svojím manželom a štyrmi deťmi žije v malej dedinke na východe Slovenska, má najbližšieho detského lekára v okresnom meste Sabinov. Keď ochorie niektoré z jej detí, vyberie sa po výmenný lístok tam.

Lekár dieťa vyšetrí, no s lístkom ho posiela k svojim kolegom - špecialistom. Väčšina takýchto ambulancií je až v Prešove. "Keď potrebujem ísť s deťmi na odborné vyšetrenie, zabijem vždy dva dni. Jeden deň musím ísť na dopoludnie k detskému lekárovi po lístok do Sabinova a ďalší na vyšetrenie do Prešova,“ sťažuje sa pani Smreková.

Takýmto peripetiám pacientov už bude od prvého apríla koniec. Poslanci parlamentu včera prelomili prezidentovo veto a schválili zákon s viacerými zdravotníckymi zmenami.

Pani Smreková tak môže ísť od apríla na vyšetrenie k odborníkovi rovno, bez okľuky u všeobecného lekára. "To som veľmi rada, uľahčí mi to situáciu,“ dodáva.
Vláda tak včera zrušením výmenných lístkov splnila sľub, ktorý si dala do svojho programového vyhlásenia.

Zbytočná šikana
"Som veľmi vďačný poslancom, že to schválili. Výmenné lístky boli podľa nás zbytočná šikana,“ uviedol po hlasovaní minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH). Odporúčací lístok od všeobecného lekára pre pacientov zaviedol exminister Ivan Valentovič (Smer-SD). Po tlaku verejnosti túto povinnosť "osekal“ jeho nástupca minister Richard Raši (Smer-SD). Dovolil ísť bez lístka k zubárovi, ku gynekológovi a k očnému lekárovi pri predpise okuliarov.

Poslanci včera tiež schválili zavedenie ochranného limitu na doplatky za lieky pre dôchodcov a zdravotne ťažko postihnutých. Ak za tri mesiace dôchodca za lieky zaplatí viac ako 45 eur a zdravotne ťažko postihnutý či invalid viac ako 30 eur, zvyšok im musí preplatiť poisťovňa. "Z nášho rýchleho prieskumu vyplynulo, že sa to dotkne malého počtu pacientov. Sú však aj skupiny ako onkologickí pacienti, ktorým sa každý kvartál niečo vráti,“ hovorí prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Eva Madajová. "Pacienti to pozitívne pocítia od prvého kvartálu, teda od prvého apríla,“ uviedol Uhliarik. Dodal, že najpodstatnejšou zmenou vyplývajúcou zo zákona, je transformácia nemocníc na akciové spoločnosti. Tá sa má začať v roku 2012.

Ústupok prezidentovi
Jediný bod, pri ktorom sa väčšina poslancov postavila na stranu prezidenta, je úprava vernostných zliav poskytovaných lekárňami pri kúpe lieku na predpis. Tie fungujú už v súčasnosti, no ich presné podmienky neupravuje zákon. Okrem prezidenta proti zľavám brojila Slovenská lekárnická komora, ktorej argumenty presvedčili aj klub KDH. Komora považovala za hlavný problém možnú likvidáciu lekární v malých mestách, ktoré si zľavy nebudú môcť dovoliť. Mária Škvarlová

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 19:31