StoryEditor

Komisia vylúčila "rebela"

14.03.2011, 23:00

Kategorizačná komisia, ktorá na ministerstve zdravotníctva rozhoduje o cenách liekov či udeľovaní licencií pre nové lieky, zo svojich radov vylúčila lekára Petra Liptáka. Ten bol v komisii jedným z troch nezávislých odborníkov.

Proti vyšším doplatkom
"Minister ma odvolal, pretože v rámci transparentnosti, o ktorej toľko hovorí, nechce, aby mu niekto videl do kuchyne," tvrdí pre HN bývalý člen komisie. List o vylúčení dostal z ministerstva minulý štvrtok. Hoci oficiálny dôvod Liptákovi ministerstvo nenapísalo, sám si svoj nútený odchod vysvetľuje tým, že v komisii "rebeloval". "Ja si to vykladám tak, že som tlačil na to, aby úhrady poisťovní boli vyššie, aby pacienti nemuseli doplácať a aby tie lieky boli dostupné. To, čo som presadzoval, asi nebolo veľmi po chuti," objasňuje. Podľa Liptáka je v kategorizačnej komisii "cap záhradníkom". "Sú tam zdravotné poisťovne, zástupca ministerstva a je tam niekoľko odborníkov, ale tí nemajú takú silu, aby mohli čokoľvek presadiť," hovorí. Zástupcovia Slovenskej lekárskej komory alebo Slovenskej lekárskej spoločnosti majú v komisii troch členov, z čoho je jeden nestály. "Do toho, čo sa tam deje, pritom vidia odborníci až po čase, keď sa tam zabehnú," tvrdí Lipták. Myslí si, že komisia je jednofarebná, keďže aj nezávislých odborníkov vymenúva a odvoláva minister. "Minister si to pokojne vyčistí, aby pod pokrievkou mohol robiť rôzne kroky smerujúce k tomu, že pacienti budú čoraz viac prispievať do zdravotníckeho rozpočtu, aby vykryli deficit, ktorý spôsobil štát."

Jediný nezávislý?
Lipták tvrdí, že je v komisii jediným skutočne nezávislým odborníkom, keďže je súkromným všeobecným lekárom. Členom bol od roku 2007. Na otázky, prečo musel Lipták skončiť a kto ho nahradí, ministerstvo do našej uzávierky neodpovedalo.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 04:16