StoryEditor

Vysedávanie pri káve vyjde policajta draho

26.01.2011, 23:00

Žiadne vysedávanie policajtov pri káve či vyhýbanie sa frekventovaným uliciam, kde "vreckári“ okrádajú ľudí. S takýmto odhodlaním policajný šéf Jaroslav Spišiak na začiatku roka spustil reformu odmeňovania policajtov. Vyše 21-tisíc príslušníkov polície má zarábať podľa toho, aké výsledky dosahujú.

Dobrý výkon, lepší plat
"Hlavnou myšlienkou je to, že výkonní policajti musia mať vyšší plat ako tí, ktorí nepodávajú požadované výkony,“ vysvetľoval Spišiak. Skončiť sa má éra, keď napríklad dopravní policajti dostávali viac peňazí, ak vybrali dostatočný balík na pokutách. Policajt, ktorý bude mať dobré výsledky, môže získať najviac 30-percentný príplatok k základnému platu. Policajti priemerne zarábajú 1 150 eur mesačne.

Policajné prezídium aj odbory tvrdia, že nové pravidlá sú spravodlivejšie než doterajšie. "Výkon policajta sa sleduje cez merateľné ukazovatele. Šéf nebude môcť dávať podriadenému príplatok, ak si to nezaslúži, čo sa doteraz bežne stávalo,“ uviedol policajný odborár Marián Magdoška. Doteraz neexistovali presné inštrukcie, ktoré by museli nadriadení dodržiavať. Výkony konkrétnych policajtov sa zvlášť nesledovali, vykazovala sa činnosť jednotlivých oddelení.

Spišiak plánuje zbaviť sa lenivých policajtov. Toho, ktorý dvakrát za sebou nevykáže dostatočný výkon, preradia na menej významnú funkciu. Ak sa ani na nej neosvedčí, dostane výpoveď.

Stop protekcii
Nové pravidlá sa týkajú aj kariérového postupu. Spišiak sľubuje, že zabráni povyšovaniu policajtov po známosti. Ak sa uvoľní akákoľvek funkcia, musí byť vypísaný konkurz. Hlásiť sa budú môcť len tí, ktorí budú mať najlepšie hodnotenie. "V súčasnosti radový policajt nemá šancu rásť, ak nemá konexie,“ priznáva Magdoška.

Policajný prezident už pri predstavovaní reformy vyhlasoval, že zmeny sa nezaobídu bez negatívnych ohlasov. Vychádzal zo skúseností, keď robil okresného policajného šéfa v Dunajskej Strede, kde si nové hodnotenie pred niekoľkými rokmi odskúšal.

Podľa neho policajtom sa to nepáčilo, ale za krátky čas mali lepšie výsledky ako celý kraj. Podľa Magdošku atmosféra v polícii je rôzna, nie každý zmeny privítal. Tvrdí však, že žiadne protesty sa zatiaľ nepripravujú. "Odborový zväz nedostal žiadnu oficiálnu sťažnosť,“ dodal.

Dopraváci už idú "naostro“
Policajti budú dostávať hodnotenia každý štvrťrok. Pravidlá naostro začnú fungovať od 1. júla. Čas na prípravu Spišiak zrušil jedine dopravným policajtom, ktorí naň nabehli už od januára po tragických nehodách. Vo verejnosti najviac zarezonovala tragédia, ktorá sa odohrala v obci Dubovany v okrese Piešťany.

Mladý šofér, ktorý cez obec zrejme uháňal veľkou rýchlosťou, zabil dve 12-ročné dievčatá. Polícia 19-ročného mladíka už obvinila z prečinu usmrtenia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 17:47