StoryEditor

SDKÚ vraj nezávislým núka kreslá a podiel na moci

28.07.2004, 00:00
SDKÚ vraj ponúkla skupine nezávislých poslancov "priestor na podieloch na moci, ktorá SDKÚ patrí na základe koaličnej zmluvy" a kreslo podpredsedu parlamentu pre jedného z nich. "Dohodli sme sa, že detaily nebudeme zverejňovať. Pokiaľ nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič," tvrdí poslanec Miroslav Abelovský. Podľa našich informácií je práve pre neho opäť v hre kreslo podpredsedu parlamentu.

SDKÚ mala ponúknuť skupine nezávislých poslancov "priestor na podieloch na moci, ktorá SDKÚ patrí na základe koaličnej zmluvy" a kreslo podpredsedu parlamentu pre jedného z nich. Tvrdí to jeden z nezávislých poslancov, Miroslav Abelovský. Člen Prezídia SDKÚ a poslanec Peter Miššík odmietol komentovať obsah spomínanej dohody o spolupráci, ako aj to, ktorým poslancom tento návrh SDKÚ zaslala. Uviedol však, že k návrhu by sa oslovení poslanci mali vyjadriť do augustového zasadnutia parlamentu. Ponuku mali dokonca dostať oslovení poslanci písomne.
Časť poslancov SDKÚ však podobné tvrdenia odmieta. Tomáš Galbavý to označil za "letnú novinársku kačicu". Podpredseda klubu poslancov SDKÚ Roman Vavrík hovorí, že od júnových rokovaní sa nič nové neudialo. "Odvtedy žiadne výsledky neboli, na grémiu sme o tom nehovorili," poznamenal. Podľa Abelovského sa rokovania neprerušili. "Ak o tom niektorí poslanci z SDKÚ nevedia, je to ich problém," poznamenal. S Mikulášom Dzurindom vraj naposledy rokoval týždeň po skončení schôdze parlamentu - v júni.

Kreslá a funkcie
O detailoch ponuky Abelovský nechcel hovoriť. "Dohodli sme sa, že detaily nebudeme zverejňovať. Pokiaľ nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič," tvrdí. Práve pre neho je opäť v hre kreslo podpredsedu parlamentu. "Ak nebude istota zvolenia na 95 %, nebudem ponuku na funkciu akceptovať," reagoval. Poslanec Ladislav Polka si spoluprácu vie predstaviť aj v oblasti, kde o to žiada Dzurinda - úspory v štátnom rozpočte. "Štát si žije nad pomery spoločnosti," povedal s tým, že venovať sa chce aj svojej špecializácii - otázkam vnútornej bezpečnosti štátu. Nezávislí poslanci by mali tiež rokovať o príprave štátnych rozpočtov na roky 2005 a 2006 a mali by diskutovať o návrhoch reformných právnych noriem. Oslovení poslanci považujú Dzurindovu ponuku za serióznu, ale veľmi všeobecnú. "Pokiaľ by sme sa mali dohodnúť, musela by byť konkrétnejšia," zdôraznil Abelovský.
Podľa politológa Marka Rybářa z Filozofickej fakulty UK by politici, ktorí by takto podporili vládu, prišli o to, čo je na nich najzaujímavejšie. "Vláda by sa o nich nemusela ďalej toľko uchádzať," naznačil s tým, že neverí v úspech snahy koalície trvalo si pripútať časť nezávislých poslancov.

Časť čaká
V minulosti bol medzi nezávislými poslancami oslovený aj Herman Arvay. Dnes vraví, že ho nik neoslovil, ale rokovaniu by sa nebránil. Podobne je na tom aj Ján Gabriel. "Rokovať sa musí so všetkými a o všetkom," poznamenal. Predpokladá, že ho neoslovili zatiaľ len preto, že nebol na Slovensku. Spomedzi nezávislých nebol oslovený ani Robert Nemcsics. "Ani by to nemalo zmysel, hlasoval som za programové vyhlásenie a podobne v tomto duchu aj v parlamente pôsobím," povedal.

Ide to aj bez klubu
Nezávislí mali donedávna v parlamente vlastný klub, podľa Abelovského ani po prípadnej dohode so šéfom SDKÚ nie je pravdepodobný scenár jeho opätovného vzniku. "Zrejme budeme do konca volebného obdobia pôsobiť ako nezávislí," naznačil s tým, že podľa súčasného rokovacieho poriadku na vznik klubu treba osem poslancov, nezávislých je šesť. Na september sa zároveň pripravuje novela rokovacieho poriadku, ktorá zatiaľ so zmenami pri vytváraní nových klubov nepočíta. "Osobne vidím skôr cestu v bližšej a intenzívnejšej spolupráci s niektorým z už existujúcich klubov," naznačil Polka a podľa neho do úvahy prichádza ANO a SDKÚ. Podobne je na tom aj Arvay alebo Nemcsics. "Hľadám inú alternatívu liberálneho programu," naznačil s tým, že na pôsobenie liberálov v SDKÚ cíti nedostatky.

Nezávislí poslanci, o ktorých má pravdepodobne SDKÚ najväčší záujem
-
Miroslav Abelovský (ex-HZDS)
- Ladislav Polka (ex-HZDS)
- Jozef Elsner (ex-HZDS)
- Ján Gabriel (ex-HZDS)
- Herman Arvay (ex-KSS)
- Igor Pinkava (ex-HZDS)

Reakcie koaličných partnerov
Gyula Bárdos (SMK)
: - Chápem to ako snahu stabilizovať situáciu, ale pochybujem, či je to najsprávnejšia cesta. Ak SDKÚ ponúka pozície v rámci svojich kompetencií a koaličných kvót, je to ich vec. Majú právo nominovať podpredsedu NR SR, ale voľby sú tajné a na jeho zvolenie treba 76 hlasov.
Pavol Minárik (KDH): - Pokiaľ je ponuka v rozsahu ponuky toho, čo patrí SDKÚ, naplní sa to, čo sme požadovali, aby ďalšie hlasy zabezpečili strany, ktoré poslancov stratili. Nechcem sa vyjadrovať ku konkrétnym menám. Zodpovednosť za osoby, ktoré ho budú reprezentovať, bude mať SDKÚ.
Ľubomír Lintner (ANO): - Voľba Miroslava Abelovského za podpredsedu parlamentu nedokáže byť v tajnej voľbe naplnená, keď ani Koaličná zmluva nezabezpečila zvolenie na tento post zástupcovi vládnej koalície. Je vecou SDKÚ, ako chce nahradiť poslancov, ktorí odišli z jej poslaneckého klubu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. september 2024 14:31