StoryEditor

Teplo pre firmy zdražie

22.02.2011, 23:00

 Zdražovanie na Slovensku zrejme neobíde ani firmy. Od roku 2013 si priplatia pri nákupe tepla, čo spotrebitelia pocítia na drahších výrobkoch. Dôvodom nárastu týchto nákladov je nový spôsob prideľovania emisných kvót.

 

Od roku 2013 už totiž teplárne nedostanú od štátu zadarmo toľko emisií, koľko vyprodukujú, ale len 80 percent. Zvyšok si budú musieť dokúpiť na burze. "Toto percento bude postupne klesať na tridsať percent,“ dodáva odborník na emisie z ministerstva životného prostredia Radoslav Jonáš.

Následok vo forme zvýšenia cien už potvrdili aj samotné teplárne. "Nutnosť nákupu emisných kvót na aukciách od roku 2013 bude mať vplyv na hospodárenie našej spoločnosti, a tým aj na cenu tepla. Predpokladáme, že toto zvýšenie sa následne prejaví aj na zvýšení cien produktov priemyselnej výroby,“ uviedla hovorkyňa Bratislavskej teplárenskej Jarmila Galandáková. O koľko by teplo mohlo zdražieť, teplárne nevedia v súčasnosti odhadnúť. Odhad ceny za tonu firemných emisií z pohľadu expertov na rok 2012 sa pohybuje okolo 24 eur.

Treba ustrážiť reguláciu
Nová emisná politika vyplýva z novej smernice Európskej únie. "Bude sa to týkať celej únie. Je to opäť dôvod na to, aby bol rámec pripravovaný na nové regulačné obdobie urobený dobre a aby neprišlo k výraznému nárastu cien tepla,“ povedal včera minister Juraj Miškov (SaS). Zdraženie pritom nevylučuje ani Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. "Emisie sú v teple oprávnenými nákladmi a budú mať vplyv na koncovú cenu tepla. V akej výške, to sa dnes ešte nedá povedať,“ tvrdí hovorca regulačného úradu Miroslav Lupták.

Drahšia elektrina
Predseda Predstavenstva Žilinskej teplárenskej Martin Golis navyše pripomína, že teplárne majú ďalší problém. Budú musieť nakupovať celých sto percent emisných kvót spotrebovaných na výrobu elektriny. "V prípade nákupu celého objemu povoleniek CO2 na výrobu elektriny bude potrebné tento fakt v kalkulácii ceny tepla zohľadniť,“ tvrdí Golis.

HN už v pondelok informovali o možnom zvýšení cien elektriny od roku 2013. Elektrárne si budú musieť totiž kúpiť celý obnos vyprodukovaných emisií. "Forwardové ceny elektriny na rok 2013 sú na burze o jedno euro vyššie ako forwardové ceny na rok 2012, čo je reálny odraz dopadu nového systému nákupu CO2 od roku 2013,“ reagovali na situáciu Slovenské elektrárne.

Bývalý šéf regulačného úradu Ján Matuský hovorí, že napriek možným ekonomickým dopadom je obmedzenie tvorby emisií potrebné. "Zmena pravidiel pri nákupe emisných kvót je správna cesta, ak chceme mať čo dýchať aj v budúcnosti. Môže mať dopad na cenu elektriny, no vyvolá realizáciu opatrení na zníženie tvorby CO2 pri výrobe elektriny, a tým zníženie potreby nákupu emisných kvót,“ tvrdí odborník.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 08:38