StoryEditor

Je super užívať si naraz silu vody a vetra

18.08.2010, 00:00

Niekto má rád knihy, niekto cestovanie, niekto dobrý film. To však Tatiane Kyseľovej, šéfke agentúry Pelicantravel.com, nestačí. Keď nepredáva letenky a ubytovanie či nesedí na rokovaniach s obchodnými partnermi, potrebuje vybiť pracovný stres dávkou adrenalínu. Jej receptom na prečistenie hlavy je doska, šarkan, vietor a vlny. "Je úžasné sledovať silu dvoch živlov, vody a vetra, a medzi nimi malého bezmocného človiečika, ktorý si ich užíva," vysvetľuje.

Ťažké začiatky
Táňa Kyseľová sa dostala ku kite surfingu cez priateľa, ktorému sa tento šport zapáčil. "Predtým som skúšala windsurfing. Bolo to jednoduché, a tak som si myslela, že nebude problém ani so šarkanom," spomína dnes. "Nakúpili sme teda výbavu, vybrali sme sa na Kanárske ostrovy a prihlásili na kurz." Ako hovorí, tu prišla na to, že to nebude až také jednoduché. "Mali sme ruskú inštruktorku, ktorá nám vôbec nevedela vysvetliť, čo robíme zle. Keď som si to skúšala na pláži, hodila som poriadneho ,papuliaka`. Na začiatku sa síce učíte ovládať len malého šarkana s plochou dva štvorcové metre, ale aj ten vie nabrať poriadnu silu," spomína dnes.

Druhú šancu tomuto športu dala na ďalšej dovolenke, keď sa vybrali do Portugalska. "Môj priateľ so sto kilami tu nemal problém. Ja, 163-centimetrový človiečik, som však mala pomerne veľký problém, keď sa proti mne rútila dvojmetrová vlna na otvorenom oceáne. Skončila som nachlípaná morskej vody s prečistenými všetkými dutinami," hovorí.

Do tretice všetko dobré, povedala si Tatiana o nejaký čas a vybrala sa na Rodos. Tu narazila na ďalšie úskalie, ktoré čaká na kite surferov. Vietor tu fúka "off shore", teda od brehu na šíre more. Kým skúsení jazdci sa tu vedia parádne vyblázniť, začiatočníkom hrozí, že ich odveje ďaleko od pláže a nebudú sa vedieť dostať nazad. "Už ma naozaj nebavilo, že nikde nie sú vhodné podmienky na učenie. Hodila som surf o zem a povedala som, že už ho nikdy do ruky nechytím," spomína.

Bod zlomu
Všetko sa obrátilo až tento rok, keď sa vybrala na dovolenku pre zmenu so sestrou. "Boli sme na ostrove, ktorý mal takmer kilometer širokú lagúnu s veľmi pokojnou vodou, pritom vietor tu bol ideálny. "Keď som zbadala miestnu kite školu, odhodlala som sa skúsiť to ešte raz. Hneď po prvej hodine som prišla na to, že to vlastne viem. Je to super pocit, keď vidíte, že vám to ide," hovorí Kyseľová.

Na tomto športe sa jej páči adrenalín, ktorý jej pomáha vyplaviť negatívnu energiu nazbieranú počas ťažkých chvíľ pri riadení firmy. Veľmi sa jej páči aj to, že treba byť veľmi zodpovedný a nič nenechať na náhodu. Už pri prípravách. Je veľmi dôležité, aby ste nezabudli na žiadne bezpečnostné prvky, aby ste mali všetky časti výstroja správne uchytené, aby ste nemali zapletené či natrhnuté šnúry, ktoré vás spájajú so šarkanom, a podobne. Ak niečo urobíte zle, môže ísť doslova o život.

"Naučí vás to, že nesmiete spanikáriť. Stačí jedna malá nepozornosť, a môžete sa zabiť," hovorí Kyseľová. Keby ste jej pred pár rokmi povedali, akým štýlom sa bude zabávať, asi vám ani neuverí. "Nie som úplne adrenalínový športovec, skôr ,cukríková bábika`. Pochádzam z malej dediny na strednom Slovensku, kde mi voda a vietor boli absolútne cudzie." To, že dnes jazdí so šarkanom, jej však do života dalo veľa.
"Naučilo ma to, že všetko sa dá, keď sa chce. Netreba sa vzdávať, aj keď začiatky vôbec nie sú jednoduché. To som vedela z podnikania. Aj tu treba dodržiavať pravidlá, podobne ako v biznise. Keď nechcete ísť podľa nich, radšej to nerobte," radí Tatiana.

Skákať 15 metrov
Kite surfing má dnes Kyseľová všade okolo seba. Jeho veľkým fanúšikom je okrem i jej brat. Ten dokonca v zime jazdí po zasnežených slovenských poliach. "Chodí sa kitovať aj na priehradu Kráľová pri Galante. Ja som sa tam tiež bola pozrieť, vôbec som však nemala chuť si to vyskúšať. Tu na Slovensku fučí, len keď sa mení počasie, a to nie je príjemné. Vtedy sa tam vyroja desiatky drzých a arogantných ľudí, ktorí vôbec nie sú ohľaduplní k druhým. Takéto jazdenie ma naozaj nebaví," vysvetľuje. Preto sa koncom leta chystá radšej do Španielska. "Ešte neviem skákať, ale máme kamarátov, ktorí sú na surfoch skutoční akrobati. Úplne najlepšie je vyskočiť 15 metrov do výšky a pozerať sa na svet zhora," približuje smer svojho ďalšieho zdokonaľovania sa vo svojom adrenalínovom hoby.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 18:23