StoryEditor

Šípoš pre HN: Politici nejdú v boji proti korupcii príkladom

09.12.2010, 23:00

Úradníci sú u nás relatívne slabo platení, a o to majú väčšiu korupčnú motiváciu, tvrdí expert.

Na Slovensku sa korumpuje oveľa viac ako vo vyspelej Európe. Prečo je to tak?
Korupcia je u nás problémom hlavne vo verejnom sektore. A ten u nás trpí výrazne viac ako na Západe.

V čom?
My sme tieto inštitúcie vybudovali len nedávno. Problémom je aj to, že ľudia z tých úradov sú relatívne málo platení, a o to majú väčšiu korupčnú motiváciu. Určite tam zohráva veľa aj kultúrny fenomén. Stále je tu cítiť to bremeno socializmu. Mnohí ľudia u nás stále dávajú úplatky aj dobrovoľne, berú to ako bežnú vec. A s tým sa ťažko bojuje.

Koľko sú ľudia ochotní zaplatiť, aby vybavili na úrade svoju vec?
Tretinu tvoria menšie úplatky do 20 eur, ide o drobné platby alebo skôr pozornosti, dary v tejto sume. Druhá tretina sa pohybuje medzi medzi 20 až 70 eur. Sedem percent ľudí však priznalo aj úplatky nad 350 eur. To už sú naozaj naozaj veľké sumy.

Kde sa takto upláca?
Dominuje tam zdravotníctvo, evidentne išlo o nejaké náročné operácie.

Slováci majú stále strach nahlasovať korupciu. Podľa vášho prieskumu tak urobilo iba osem percent ľudí. Máte pre to vysvetlenie?
Veľká časť ľudí -- až tretina -- tvrdí, že to nemá význam, že s tým aj tak nič nedosiahnu. Štvrtina má strach z odvety, napríklad v zdravotníctve, že možno stratia lekára. Mnohí to však nerobia aj preto, že sa im zdá časovo náročné sa tým zaoberať a mnohí to ani nevedia nahlásiť. Z toho vplýva, že vláda by sa mala snažiť viac, aby takéto prípady bolo jednoduchšie nahlásiť.

Nie je problém aj v politikoch? Prakticky každá vláda mala doteraz problémy s veľkými korupčnými kauzami. Možno sa potom čudovať, že sa dávajú úplatky aj "dole"?
Je to tak, politici zjavne nejdú príkladom. A druhá vec: oni sú predsa tými, ktorí nastavujú pravidlá, sú tiež zodpovední za to, či sa na úradoch povolenie vybaví rýchlo a nekomplikovane. A tu vidím u nich tiež veľké zlyhanie.

Veľa korupčných káuz sa nepodarilo uzavrieť. Nechýba Slovensku jeden veľký rozsudok za korupciu, ktorý by pôsobil odstrašujúco?
Určite áno. Keď sa pozriete na verejné obstarávanie, bolo tam množstvo káuz. Za porušenie paragrafu machinácie pri verejnom obstarávaní nielenže nebol odsúdený žiadny politik, ale ani úradník.

Nová vláda sľubovala, že vyčistí štát od korupcie. To, čo robí, stačí na to, aby to dosiahla?
Nám sa v jej programe páčia veci, ktoré smerujú k zverejňovaniu informácií, rozsudkov, kontraktov verejného obsatrávania. Hoci to nie je čarovný prútik, je tu záruka, že sa nebudú podpisovať kontrakty pre kamarátov. Lebo by to vyšlo veľmi rýchlo na svetlo.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:13