StoryEditor

Riaditeľka Aliancie Fair-play pre HN: Kontrola majetkov nefunguje

05.05.2010, 00:00

Prečo je dôležité, aby občania - voliči poznali majetky politikov?
Je dôležité vedieť, či poslanec zarába len z oficiálnych zdrojov alebo či môže byť zaviazaný ľuďom, firmám v pozadí. A môže tak vzniknúť konflikt záujmov v tom zmysle, že nejakí ľudia či firmy financujú týchto verejných činiteľov. V tom prípade by takíto funkcionári rozhodujúci o zákazkách vo verejnom záujme mohli uprednostniť práve také osoby v pozadí pred verejným záujmom.

Dá sa zo súčasných majetkových priznaní, ktoré musia politici odovzdávať, zistiť, či si prilepšili k platu verejného funkcionára?
Určite nie. Majetkové priznania sú veľmi všeobecné a v podstate nič nehovoriace. Dajú sa v nich mnohé veci zamlčiavať a nedá sa určiť, či funkcionár dodržiava všetky nariadenia. Ľudia potom nemôžu skontrolovať, či minister alebo poslanec nerozhodoval vec, ktorá sa môže týkať osoby spätej s ich inými príjmami.

Politici zväčša tvrdia, že nemajú problém so sprísnením majetkových priznaní, ale ani Dzurindova, ani Ficova vláda to nepresadila...
Je to zaujímavá zhoda medzi koalíciou a opozíciou. Politici si chránia svoje postavenie u nás aj vo svete. Keby voliči takýto prísny zákon vyžadovali, tak by určite zareagovali, ako sa to stáva aj pri škandáloch, ktoré ohrozujú ich preferencie. Bohužiaľ, politici zneužívajú to, že veľa ľudí sa ešte stále nerozhoduje vo voľbách podľa etiky a nadstavbových kritérií, ale hlavne podľa ekonomických a sociálnych kritérií.

Ak politik zarobí pomimo svojej verejnej funkcie nejaké peniaze, môže ich takisto ako nehnuteľný majetok mať na účtoch či vo vlastníctve svojich detí alebo iných rodinných príslušníkov. Je to častý jav?
Určite monitoring dlhodobo ukazuje, že takéto niečo funguje v praxi. A to nielen prepisovanie majetku na iných rodinných príslušníkov, ale aj osoby, ktoré nespadajú pod obmedzenia. Podľa môjho názoru najmä politici, ktorí majú veľký problém preukázať, prečo užívajú väčší majetok, ako vlastnia na papieri alebo mohli zarobiť, ako keby mali k dispozícii celé organizované skupiny, ktoré im pomáhajú takto tento majetok legalizovať. A pomáhajú im tento majetok ukrývať. Pri niektorých politikoch už ide o také veľké peniaze, že legalizácia toho majetku je naozaj už organizovanou činnosťou.

Spomenuli ste už, že s priznávaním majetku sú problémy aj v zahraničí. Sú krajiny, kde politici musia priznávať majetok podrobnejšie ako tí naši?
Sú krajiny, kde to funguje lepšie ako u nás. Napríklad Veľká Británia alebo Spojené štáty americké. Tam je tradícia transparentnosti oveľa dlhšia. Aj tam už boli škandály, ale tam sa za ne tvrdo platí na rozdiel od Slovenska. Práve pri krajinách, kde fungujú inštitúcie aj kontrola, tam si politici ????? skrývať majetok alebo podvádzať v tlačivách či až tak okato obchádzať zákon. U nás je to práve preto, že je zákon nedokonalý a kontrola nefunguje, ľahko možné.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 15:45