StoryEditor

"Referendum? Už mám iný program"

13.09.2010, 00:00
"Referendum? A to je už tento víkend?" Tak s takouto reakciou sa možno stretnúť v uliciach Bratislavy.

Týždeň pred konaním plebiscitu, ktorý má ukázať okrem iného aj na to, koľko poslaneckej imunity dokážu ľudia poslancom tolerovať.

 


Prečo ľudí odrádzajú?
"Bohužiaľ, budem preč, ale keby to bolo možné, určite by som na referendum šla,“ hovorí mladá bratislavská lekárnička Vladimíra. Mrzí ju, že celá kampaň sa zúžila na debatu o koncesionárskych poplatkoch. Rovnako nechápe, prečo sa politické strany snažia ľudí od účasti odradiť. "Je to jediná možnosť, kedy sa môžeme vyjadrovať k veciam, ktoré ovplyvňujú politický a spoločenský život.“ Politikom odporúča, aby svojich voličov usmerňovali len pri jednotlivých otázkach - nie pri tom, či k urnám ísť či nie. Program na sobotu má aj 37-ročný Marián z Rovinky. Na rovinu hovorí, že ho plebiscit nezaujíma. Pre poslancov najpálčivejšiu otázku vlastnej imunity podľa neho hlasovanie ľudí neovplyvní. "Za posledných 20 rokov sa to nepodarilo, neviem, či je referendum správnym nástrojom.“ Jeho kolega, 27-ročný Michal ešte nevie, či sa bude v sobotu 18. septembra unúvať s odpoveďami na hlasovacom lístku. Imunitu by poslancom rád obmedzil, no je skeptický, či to pôjde len hlasom ľudu. "Je smutné, že sa to takto naťahuje,“ naráža na odklad hlasovania o poslaneckej imunite až na októbrovú schôdzu parlamentu.

 

Patrik zo Záhoria sľubuje, že príde. Ak bude mať čas - aby nevyšli navnivoč peniaze daňových poplatníkov. Nadšený z vyhadzovania peňazí na zrejme ďalšie neúspešné referendum nie je. Niektoré otázky mu príliš nevoňajú - namiesto limitu na nákup vozidiel by zaviedol limit pri nákupe drahých limuzín do firiem. Rušenie koncesionárskych poplatkov pre televíziu a rozhlas podporuje. Peniaze z poplatkov by im doprial len v tom prípade, keby vysielali bez rušivých reklám.

Keď poslanec uráža
Ani v obci Pata v galantskom okrese sa volebná komisia od práce zrejme "neroztrhne“. Rovnako ako pred siedmimi rokmi, keď tu len necelých 38 percent ľudí rozhodovalo o tom, či má Slovensko vstúpiť do Európskej únie alebo nie. Dnes sa starosta Milan Čambálik pozerá na účasť ešte pesimistickejšie. "Tipovali sme, aká bude účasť. Môj tip je 28 percent, ale boli aj optimisti, čo hovoria , že to bude až do 40.“

On sám sondoval v obci záujem. Starších ľudí vraj od hlasovania odrádza chovanie sa zákonodarcov v parlamente. "Ľudí uráža, ako si hrešia a nadávajú.“ Tí starší podľa neho ani nevedia, koľko dnes sedí v Národnej rade poslancov. A tí mladí, tvrdí, netušia ani kto je Richard Sulík. Starosta sa sťažuje, že vláda podcenila význam kampane. Čakal, že mu aspoň pošlú CD, ktoré bude môcť pustiť v miestnom rozhlase. Rovnako kritizuje aj verejnoprávnu televíziu. "Do osprostenia mala vysvetľovať ľuďom, prečo majú ísť k referendu. Aby sa poslanci pripravili na to, že nebudú môcť jazdiť opití.“

Pridrahý prieskum
"Ak nebude výsledok referenda záväzný, tak je to, bohužiaľ, len pridrahý prieskum verejnej mienky,“ myslí si zástupca podnikateľov Róbert Kičina. Z posledných udalostí na slovenskej politickej scéne je skeptický. Poslanci si podľa neho nájdu vždy argument na to, aby sa "vyvliekli“ zo sľubov obmedziť svoje vlastné právomoci. "Som presvedčený o tom, že poslanec by mal mať rovnaké práva ako obyčajný človek. Priestupková imunita je úplne absurdná,“ hovorí výkonný riadiť Podnikateľskej aliancie. A už vôbec nie je dôvod na to, aby mali zákonodarcovia ochranu pred zákonom napríklad v čase, keď šoférujú pod vplyvom alkoholu, dodáva.

Prečítajte si aj:

Kto vyhodí tri eurá?

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 12:47