StoryEditor

Ak v marci nedôjde k dohode, bude štrajk

13.03.2011, 23:00

Tvrdí, že študenti už chceli organizovať protesty kvôli plateniu odvodov nad 26 rokov, no podarilo sa im ich upokojiť. Ak však poslanci na najbližšej schôdzi neponúknu žiadne riešenie, demonštrácia bude.

Od januára si študenti nad 26 rokov musia platiť odvody sami. Vláda im najnovšie ponúkla riešenie, aby neplatili odvody do dovŕšenia 30 rokov. Poslanec SaS Peter Kalist zas navrhuje, aby za študenta platil štát počas siedmich rokov štúdia. Ktoré riešenie sa vám páči viac?
Logickejšie riešenie je riešenie pána Kalista. Je to najférovejšie a nediskriminuje nikoho.

Čo sa stane, ak by neprešlo jeho ani vládne riešenie na marcovej schôdzi parlamentu?
Zmena nám bola prisľúbená k prvému aprílu a už teraz vidíme, že sa to nepodarí. Podľa slov hovorkyne ministerstva zdravotníctva nám tieto preddavky budú vrátené v ročnom zúčtovaní. Takže, ak by sa prijal zákon s platnosťou od 1. mája, sme to ochotní akceptovať. Avšak, ak neponúknu žiadne riešenie, budeme sa musieť prichýliť k demonštrácii.

Ako by prebiehala?
Organizovala by sa jedna demonštrácia v Bratislave a v rovnaký deň by sa konala demonštrácia v každom krajskom meste.

Mali ste ohlas od študentov? Zapojili by sa do toho?
Na Facebooku sme založili skupinu ako protest proti odvodom a študenti tam chceli organizovať protest už na začiatku, museli sme ich trochu aj upokojovať.

Je vôbec štrajk potrebný, keď ministerstvo zdravotníctva už avizovalo, že zaplatené preddavky budú študentom vrátené pri ročnom zúčtovaní?
Závisí to od toho, ako sa vyvinie situácia. Lebo pokiaľ zákon ostane v platnosti, oni nebudú mať dôvod vracať zaplatené preddavky.

Do poisťovní sa napriek medializácii zavedenia odvodov stále neprihlásilo veľké množstvo študentov. Prečo ignorovali túto povinnosť?
Stále o tom, žiaľ, veľa študentov nevie. Je to chyba ministerstva zdravotníctva. Zákon začal byť medializovaný až dva týždne po tom, čo vošiel do platnosti. Študenti vôbec neboli dopredu upovedomení. Niektorí si mysleli, že keď bola avizovaná zmena, platiť nemusia. Aj keď sme ich my vyzývali, aby si túto povinnosť splnili.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 06:49