StoryEditor

Študentské odvody rozdelili koalíciu

10.03.2011, 23:00

Študenti si nebudú platiť sami odvody od 26 rokov, ako je to dnes, ale až od tridsiatky. Takéto nové riešenie problému, pre ktorý hrozia vysokoškoláci štrajkom, núkajú ministerstvo zdravotníctva a Úrad vlády. Ich návrh však tentokrát nenarazil na študentov, ale na časť vlastných koaličných poslancov.

"Pozmeňovák" bez podpory
Vláda ho v parlamente presadzuje cez pozmeňovací návrh zákona o zdravotných poisťovniach poslankyne Kataríny Cibulkovej (SDKÚ-DS), ktorý sa na marcovej schôdzi prerokuje v druhom čítaní. "Pozmeňovák" predkladá poslanec KDH Marián Kvasnička. "Štatisticky je najviac ľudí do 30 rokov, ktorí ešte študujú a nezískali akademický titul," vysvetľuje novú hranicu Kvasnička. Štát podľa tohto návrhu bude platiť odvody za študentov, ktorí študujú v dennej forme prvýkrát.

Člen výboru Peter Kalist (SaS) však návrhu vyčíta, že sa netýka všetkých študentov. Návrh sa totiž nezaoberá situáciou doktorandov. "Táto úprava sa vzťahuje len na druhý stupeň štúdia, nie na tretí," hovorí Kvasnička.

Kalist dodáva, že riešenie nie je systémové a odčerpá zdravotným poisťovniam veľa financií. "My vyriešime malú skupinu študentov, ale budeme riskovať to, že niektorí ľudia na Slovensku starostlivosť nedostanú vôbec, lebo ten poskytovateľ neprežije, keď mu poisťovňa zruší zmluvu," tvrdí Kalist. Výrazný výpadok štátnych príjmov priznáva aj Kvasnička. "Ten očakávaný výber poistného v tejto kategórii poistencov sa odhadoval na 1,3 milióna eur, ktoré budú v rozpočte chýbať," uviedol poslanec, ktorý návrh na
pokyn rezortu zdravotníctva prekladá.

O tom, že poslanci návrh v tejto podobe podporia, nie je isté. "V poslaneckých kluboch v tejto veci nevládne celkom jednota," reaguje poslanec KDH. Kalist má preto na riešenie situácie vlastný koncept. "Štát by študentovi zaplatil jedenkrát sedem rokov, a nezáležalo by, v akom veku by štúdium dokončil."

Štrajk je za dverami
Študentom sa návrh, s ktorým prišla koalícia, pozdáva. "Je to určitá forma kompromisu. Aj keď konkrétny návrh sme nevideli," hovorí predseda Študentskej rady vysokých škôl Juraj Tilesch. Keby sa poslanci dohodli na spôsobe riešenia počas marcovej schôdze, študentom by povinnosť platiť 46 eur mesačne odpadla už v máji. Ak však ku konsenzu nedôjde, vysokoškoláci sú pripravení vyjsť do ulíc. Predbežný dátum štrajku majú stanovený na polovicu apríla.

Do zdravotnej poisťovne sa za prvé dva mesiace tohto roka nenahlásili všetci študenti, ktorých sa to týka. Tým, ktorí si dávky poctivo platia, by štát mal zaplatené preddavky vrátiť. "V ročnom zúčtovaní za rok 2011 by im mali byť tieto preddavky vrátené" potvrdila hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 02:55