StoryEditor

Keď vidím, ako sa to rozkradlo, je mi to veľmi ľúto

15.04.2010, 00:00

V roku 1970 vybrali práve jeho projekt, podľa ktoré začal štát stavať Rázsochy. Aj po 40 rokoch hlási, že je pripravený pokračovať.

Ako ste prijali správu, že po toľkých rokoch sa Rázsochy dostavajú?
Som rád, že sa to dostáva do tejto pozície. Pretože táto stavba sa dá využiť len na zdravotnícke účely. Má svoje špecifiká a zásady v dispozíciách. Bol by veľký problém, ak by to zbúrali a chceli by tam stavať niečo iné, keďže tie pozemky sú vyvlastnené vyslovene pre zdravotnícku výstavbu.

Beriete to teda aj vy ako také malé osobné víťazstvo, sú Rázsochy stále vašou "srdcovou záležitosťou"?
Samozrejme. Bol som mladý, mal som 30 rokov, keď som zvíťazil s projektom. Teraz mám 70 rokov a som na ten projekt plne pripravený. Keď zavolajú, vysúkame si rukávy, naštartujeme počítače a "frčíme". Absolútne bez problémov.

Očakávate, že vás prizvú k dostavbe?
Som žijúci autor projektu, hlavný projektant. Platí tu autorské právo a z tohto hľadiska by ma teda mali osloviť. Bol by som veľmi prekvapený, keby ma vynechali, pretože aj s tými ostatnými projektantmi tú stavbu poznáme a máme know-how.

Hlavný architekt Bratislavy Štefan Šľachta tvrdí, že hrubá stavba Rázsoch by sa mala zbúrať a nemocnica sa má stavať na novo.
Ja mám iný názor. Tá stavba je v takom stave, že proti poveternostným vplyvom bola chránená, pretože má strechu, vertikálne dažďové zvody, ako taká je z hľadiska statického a nosnosti v poriadku. Bude treba vymeniť obvodový plášť, pretože ten je rozkradnutý. Boli tam drevohliníkové okná. V roku 1996 sme robili inováciu tohto stavebného projektu, stavebné povolenie je predĺžené do decembra tohto roku. Dá sa tam postaviť jeden komplex, ktorý by slúžil ako špičkové zariadenie pre celé Slovensko.

To znamená, že všetky zmluvy ešte z čias aktívnej výstavby nemocnice platia?
Platí zmluva medzi obstarávateľom Fakultnou nemocnicou, Zdravoprojektom Bratislava, ktorý je generálnym projektantom, zástupcom investora Stavoinvesta Bratislava, a je tam zmluva medzi dodávateľom stavby Skelet Bratislava, ktorá to doteraz stavala. A tieto zmluvy sú platné. Keby to bolo riešené s inými zástupcami, musela by byť asi súťaž. Toto je platné a k tomu sa zatiaľ nikto z kompetentných nevyjadril.

Vláda vypočítala cenu za dostavbu a vybavenie nemocnice na 570 miliónov eur. Nie je to priveľa?
Nerád by som sa k tomu vyjadroval. Bol urobený audit a ten takto rozhodol.

Dá sa to stihnúť za päť rokov, ako to chce súčasná vláda?
Určite áno. Najskôr treba prerobiť projekt, čo je jedna fáza, a tá druhá je výstavba. Ja sám som uvažoval, že tak za štyri roky je to možné dať do prevádzky. Bolo by nutné urobiť jeden veľký ateliér, ktorý by mal asi 30 ľudí, ktorí by sa vyslovene venovali len tejto stavbe. Bohužiaľ, keď tam chodím a vidím, ako je to rozkradnuté, je mi to veľmi ľúto.

Viete odhadnúť škody, ktoré vznikli za tie roky?
Ťažko. Investovalo sa do toho asi 1,3 miliardy korún. Ale názor, že to treba zbúrať, nie je správny. A navyše asanácia by stála najmenej 800 miliónov korún. Nie je to sranda, je to kolos.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 17:19