StoryEditor

Debaty ministrov budú naďalej tajné

22.02.2011, 23:00

Kým vláda odtajňuje zmluvy, súdne rozhodnutia či výberové konania, sama bude naďalej rokovať v utajení. Potvrdil to premiérkin hovorca Rado Baťo. Takýto postup jej nedávno odobril aj Ústavný súd.

Za zatvorenými dverami
"O rokovaniach vlády má verejnosť množstvo informácií. Návrhy jednotlivých bodov rokovaní sú zverejňované na webe vrátane uznesení, dôvodových či predkladacích správ. Vláda zároveň o výsledkoch rokovania informuje na tlačových besedách, či brífingoch,“ povedal Baťo. Kabinet však oznamuje len výsledok rokovania na rozdiel od parlamentu, kde si môže hocikto vypočuť názory poslancov a zistiť, ako a prečo hlasovali.                 

Odtajnenie rokovaní vláde neprikáže ani Ústavný súd. "Orgány by mali mať možnosť chrániť svoje vnútorné konzultácie a porady,“ konštatoval súd po tom, čo sa naň obrátil bývalý občiansky aktivista Ondrej Dostál, dnes poslanec Mosta-Híd.

Vraj by sa predvádzali
Dostál žiadal o zvukový záznam z rokovania kabinetu Roberta Fica (Smer-SD). Mal podozrenie, že v roku 2006 nezákonne odvolali odchádzajúcich štátnych tajomníkov. V tom čase ešte boli rokovania verejné, čo Ficova vláda začiatkom roka 2007 zmenila. Toho sa chytili aj súdy a Dostálove žaloby o zverejnenie záznamov nakoniec odmietli. Dostál si však stále myslí, že to zákon nezakazuje. Pritom zvažuje, že návrh nových pravidiel predloží ako poslanec.

Aj podľa právnika Petra Wilflinga z Via Iuris by mali byť záznamy debát ministrov verejné. "Napríklad v tých prípadoch, kde je podozrenie, že vláda počas rokovania porušila zákon,“ povedal. Podľa neho aj nariadenie Európskej únie o prístupe verejnosti k dokumentom hovorí, že informácie z uzavretých rokovaní a porád možno utajiť iba, ak by to mohlo mať vplyv na samotné rozhodovanie.

Premiérkin hovorca však namieta, že záznamy sa nezverejňujú ani v Maďarsku, Česku, Poľsku či Nemecku. "Z vecného hľadiska existuje riziko, že pri zverejňovaní záznamov by rokovania vlády zmenili charakter z pracovného zasadnutia na prednášanie verejných prejavov,“ tvrdil. Všetko sa však podľa Baťa môže zmeniť, ak bude "politická vôľa“. Premiérka Iveta Radičová vraj nemá nič proti tomu, aby sa zverejnili aj hlasovania ministrov na vláde. Martina Hilbertová

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 13:03