StoryEditor

Závada, dedina, kde Fico vystúpil na vrchol

15.06.2010, 00:00
"Je tu veľa dôchodcov a tí vnímali vládu a Smer cez zvyšovanie dôchodkov," myslí si starosta obce Závada v okrese Humenné Ján Bajús.

Práve z jeho dedinky dostal Smer-SD Roberta Fica počas víkendových volieb najviac hlasov (takmer 85 percent). 

Správa, že obec vyhrala pomyslenú celoslovenskú volebnú súťaž v podpore Ficovho Smeru, starostu najprv prekvapila.

  Vzápätí však objasňuje, že vekový priemer obyvateľov Závady je viac ako šesťdesiat rokov. Prevládajú v nej starci. "Máme tu pár mladých rodín, asi štyri školo povinné deti a potom víkendových hostí,“ vymenúva starosta Bajús.

K urnám prišli skoro dve tretiny voličov a z nich takmer osemdesiatpäťpercent podporilo víťaza volieb. Po dvoch hlasoch sa ušlo SDKÚ-DS a po jednom dostali strany Most-Híd, KDH, SNS a SDĽ.

Závada je obec odkiaľ už žiadne cesty ďalej nevedú. Okolo sú len listnaté lesy Ondavskej vrchoviny, blízko je hranica s Poľskom. Žijú tu prevažne Rusíni. Dedina vymiera, za posledných tridsaťpäť rokov stratila polovicu obyvateľov. Dnes ich v nej žije sedemdesiat tri. "My sme horší ako hladové doliny. Nikto nás nechcel. Raz sme patrili do okresu Vranov, potom sme mali patriť k Stropkovu a skončili sme v Humennom,“ vysvetľuje starosta obce, kde Fico prevalcoval všetky ostatné politické strany.

Závada má tú smolu, že hrebene vrchov oddeľujú susedné doliny a naokolo sú to desiatky kilometrov. Do Humenného skoro štyridsať a do Stropkova ešte viac.

Skeptický nevolič
"Som nevolič. Nikomu neverím. Všetci len sľubujú a drobnému človeku aj tak nepomôžu,“ reaguje na otázku o voľbách obyvateľ Závady v stredných rokoch. Dôvodom jeho skepsy je životná skúsenosť. Je drobným živnostníkom a nikdy mu žiadny politik alebo úradník nepomohol. Tvrdí, že skôr mu len strpčujú život. Keďže doma nemá robotu, chodí pracovať do Čiech. "Pozrite sa, ako to tu vyzerá. Sami starí ľudia, nie je tu obchod, krčma, nie tu nič!“

Pomohla vraj Vaľová
Podľa starostu Bajúsa pomohla obci poslankyňa Smeru Jana Vaľová, ktorá je z Humenného a niekoľkokrát ju navštívila a zaujímala sa o tunajšie problémy. "A v čom vám pomohla?,“ pýtam sa starostu. "Možno s nejakými papiermi pre obec, že urýchlila ich vybavenie. Ale neviem to naisto,“ odpovedá.

Obec žiadala o peniaze z eurofondov na prestavbu bývalej školy, z ktorej plánovala urobiť dom smútku a pamätnú izbu, ale neuspela. V Závade je pamätník a vojenský cintorín, na ktorom je pochovaných asi tridsať vojakov z prvej a druhej svetovej vojny. "Chceli by sme zrekonštruovať chodník k cintorínu, upraviť koryto miestneho potoka a znova požiadať o peniaze na dom smútku,“ hovorí starosta o najdôležitejších investíciách.

Obec bez práce
V obci ani na okolí nie je žiadna práca. Jedna celá rodina sa nedávno odsťahovala do Čiech. Ďalší chodia sezónne robiť do zahraničia. Každý si pomáha, ako môže. Pri prechádzke po obci stretám starú pani v teplákoch. Zvedavo na mňa pozerá. Keď sa jej prihovorím a stočím reč k voľbám, zahriakne ma. "Nič vám nepoviem. Fico je dobrý a vy mu všetci chcete zle.“ 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 13:18