StoryEditor

SNS dá podnet na ÚVO pre predaj emisií

16.12.2011, 11:26
Autor:
TASRTASR
Národniarom sa nepozdáva predaj emisii, rezort údajne obišiel zákon.

Prvý podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko dnes vyzval Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), aby preveril obstarávanie na poskytnutie poradenských služieb Ministerstvu životného prostredia (MŽP) SR pri predaji emisií. Podľa Danka MŽP obišlo povinnosť vybrať poradenskú firmu formou elektronickej aukcie. "Dávame bezodkladne podnet na ÚVO, aby zabezpečil kontrolu a nápravu," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Danko.

MŽP podľa neho pri vyhlásení obstarávania nešpecifikovalo predpokladanú hodnotu zákazky, čím sa vyhlo elektronickej aukcii. V podmienkach súťaže pritom výšku odmeny pre víťaza špecifikovalo maximálnou výškou dva milióny eur.

Víťaz obstarávania - firma Carbon Redux podľa Danka poradenstvo nezvláda na dostatočnej úrovni. "Sídli v rodinnej zástavbe v Prahe. Je to spoločnosť, ktorú vlastní jeden človek, ktorá má základné imanie 200.000 českých korún," vyhlásil dnes Danko. "Spoločnosť, ktorá si zmenila predmet podnikania 2. augusta 2011, dva týždne pred uzávierkou súťaže, zrazu zistila, že chce ísť do tohto megatendra," povedal.

Danko neplánuje podávať v tejto veci trestné oznámenie. "Nech to posúdi ÚVO, ja nie som policajt," vyhlásil s tým, že ÚVO môže dať návrh na vyslovenie neplatnosti zmluvy a v prípade zistenia porušení zákona môže konať aj prokurátor. Dodal, že by sa o spoločnosť Carbon Redux takto podrobne nezaujímal, keby bolo MŽP pri predaji emisií úspešné.

Celkovo však podľa neho ministerstvo pri predaji emisií zlyháva a štátu hrozí, že utrpí škody. Vzhľadom na množstvo času, ktoré MŽP pri príprave predaja stratilo, dnes už nemôže predať emisie ani za cenu, akú avizoval minister József Nagy (Most-Híd) ešte na jar tohto roku. "Vyzerá to tak, že emisie nebudú možno vôbec zobchodované, alebo budú zobchodované za veľmi nízku cenu," vyhlásil Danko s tým, že podľa informácií SNS môže ísť o cenu nižšiu ako dve eurá za tonu emisií.

Ministri životného prostredia za SNS predávali v minulosti emisie za šesť eur za tonu, pričom jedno euro z tejto sumy bolo viazané na zelené projekty. Transakcia bola kritizovaná pre nejasné pozadie firmy Interblue Group, ktorá ju realizovala, aj pochybnostiam o výške ceny. Financie za predaj už Slovenská republika získala a investovala do podpory zatepľovania budov. "Pri emisiách už máme vrabca v hrsti, kdežto v tomto prípade hrozí, že bude trikrát lacnejší, alebo možno nebude žiaden," porovnal obidva prípady Danko. Kritiku, že okolité štáty v tom čase predávali emisie výhodnejšie, odmietol s tým, že Slovensko dostalo peniaze v hotovosti, kým iné štáty napríklad v podobe rôznych bartrov.

Danko očakáva neúspešný predaj emisií a následne snahu ministra Nagya zbaviť sa politickej zodpovednosti.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 03:15