StoryEditor

Sulík by obetoval kreslo poslanca, ministra nie

27.02.2012, 23:00

Pre kauzu Sasanka by predseda SaS Richard Sulík obetoval kreslo v parlamente, ale nie vo vláde.
Sulík včera oznámil, že kvôli stretnutiam s podnikateľom Mariánom Kočnerom z kandidátky SaS neodíde. Rozhodnutie nechá na voličov.
"Ak nebudem mať najviac krúžkov z kandidátov SaS, vrátim mandát poslanca," vyhlásil včera Sulík. Aj v takom prípade by mal záujem o ministerský post, keby SaS bola súčasťou budúcej vlády. "Myslím si, že som vyvodil dostatočné následky, chybu som si priznal, ale to teraz neznamená, že sa budem na veky vekúce kajať, to by som musel napáchať nejaké horšie veci," reagoval.

Sulík sa vyjadril po tom, čo niekto na webe zverejnil videozáznamy pod názvom Sasanka. Na nich ako predseda parlamentu rozpráva Kočnerovi o podozreniach z korupcie pri voľbe generálneho prokurátora a pomeroch v koalícii.

Vysvetlenie nesedí
Sulík doteraz tvrdil, že sa s Mariánom Kočnerom stretával, aby zistil, kto z koaličných poslancov chcel podporiť Dobroslava Trnku v tajnej voľbe generálneho prokurátora. Včera však svoju verziu zmenil. Priznal, že s Kočnerom diskutoval päť- či šesťkrát v období štyroch až piatich mesiacov. Približne toľko schôdzok dokumentuje aj Sasanka. Líder SaS uviedol, že naposledy sa stretli koncom roka 2010, keď koalícia nevedela zvoliť Jozefa Čentéša. Ibaže päť mesiacov predtým nemohol s podnikateľom preberať generálneho prokurátora, v tom čase totiž vláda Ivety Radičovej iba začínala.

Sulík hovorí, že s Kočnerom riešil aj iné témy. "Veľa vecí zo zákulisia politiky som sa dozvedel." Prečo vyhľadal Kočnera skôr, nepovedal. Podnikateľ sa Sulíkovej najnovšej verzii včera počudoval. "Keď chce niekto klamať, musí si zapamätať, v čom a ako zaklamal," povedal v rozhovore pre HN. Kočner tvrdí, že so Sulíkom sa schádzali pravidelne oveľa skôr než v lete 2010.

Výsluch na polícii
Sulík bude dnes vypovedať pred vyšetrovateľom o možnom kupovaní poslancov pri voľbe nástupcu Dobroslava Trnku v zime 2010. Polícia obnovila na základe nových informácií vyšetrovanie.

"Hovorí sa, že za peniaze. 300-tisíc eur. Taká suma chodila po parlamente včera," tvrdí Sulík na videozázname Kočnerovi. Líder SaS pravdepodobne ani teraz neprinesie do prípadu viac svetla. Informácie, ktoré má, označuje za nedôveryhodné. "To, že sú klebety o tom, že náš kolega Juraj Droba mal takú ponuku dostať, som vedel, zaujímalo ma druhé meno. Neskôr sa ukázalo, že šlo o poslankyňu Natáliu Blahovú," povedal. Droba odmietol, že by sa ho niekto snažil podplatiť a Blahová podala trestné oznámenie iba nedávno. Tvrdí v ňom, že sa ju snažil s takouto ponukou kontaktovať cez sprostredkovateľa Ivan Weiss. Súčasný predstaviteľ hnutia 99% to popiera.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 10:07