StoryEditor

Nevieme už zajtra naliať peniaze do systému. To nejde

12.04.2012, 00:00

Dostanú sestry za apríl minimálne platy 640 eur, ktoré im garantuje zákon?
Nevieme zajtra naliať peniaze do systému, to nejde. Toto vám budem vedieť povedať až po rokovaní s Asociáciou nemocníc Slovenska, Slovenskou lekárskou komorou a Asociáciou lekárov Slovenska.

Budú na to peniaze?
Musíme vedieť, či oni majú na to peniaze.

Má ich Všeobecná zdravotná poisťovňa?
Všeobecná zdravotná poisťovňa nakupuje zdravotnú starostlivosť pre svojich poistencov v nejakej sume za ukončenú hospitalizáciu. Či sú tieto zdroje dostatočné, aby sa vytvorila aj rezerva na preklenutie takýchto udalostí, to sa naozaj dozviem až po rokovaní s predstaviteľmi nemocníc.

Čo im chcete povedať?
Budem apelovať na zamestnávateľov, aby odstránili všetky deformácie, ktorými delia prácu sestry na zdravotnícku a administratívnu časť. Pacient potrebuje svoju sestru, tá síce vykonáva určitú administratívnu prácu, ale to nie je jej hlavné poslanie, pre ktoré ju v zdravotníckom zariadení chceme mať.

Uvoľníte peniaze z rezervy v štátnom rozpočte?
Rezerva je stabilná, jednorazová časť príjmu, ale my musíme hľadať globálny spôsob, aby sa trvalo príjem nemocníc a ambulancií pohyboval na takej úrovni, aby boli schopní si plniť zákonné povinnosti.

Rokovali ste s ministerstvom financií. Aký je výsledok?
Nič sme od rezortu financií nežiadali. Naopak, predniesli sme svoje návrhy, ktoré máme pripravené už aj v legislatívnej podobe v tom, ako vieme získať financie aj v rámci nášho rezortu. Chceme upraviť postavenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne na trhu, aby sa peniaze od poistencov prerozdeľovali aj podľa chorobnosti. Tiež chceme pokračovať aj v referencovaní cien liekov, ktoré sa momentálne zastavilo a úspory sú každý mesiac nižšie.

Presadíte ten zákon už na májovej schôdzi parlamentu?
Tam je časový posun kvôli schvaľovaniu programového vyhlásenia vlády. Je to vysoko odborný materiál, ktorý by som rada išla obhajovať osobne, lebo som presvedčená, že je dobrý.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 13:23