StoryEditor

Časť lekárov odmieta pracovať

29.11.2011, 23:00
To, že vláda núti lekárov zostať, je podľa niektorých z nich nelegálne. Hrozia im ale tresty.

Trnavskí lekári asi vo štvrtok nenastúpia do práce. Podľa predsedu ich odborov vo fakultnej nemocnici Patrika Princa budú už v decembri nezamestnaní a nebude sa ich táto problematika týkať. Dodal však, že je na každom lekárovi, či nastúpi alebo nie. Vo výpovedi je 80 lekárov, ohrozená je neurologická klinika a klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny. Riaditeľ Gabriel Pavelek povedal pre HN, že povinnosť pracovať neuloží všetkým z nich. „Ale ak príkaz neuposlúchnu, poradím sa s právnikmi a využijeme všetky zákonné možnosti,“ vyhlásil.



„Zásielky nepreberajte!“
„Aj keby sme dostali povolávacie dekréty, osobne si myslím, že sú nelegálne a som náchylný ich ignorovať a do práce neprísť,“ odhodlane tvrdí aj Martin Banič z Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave.

V žilinskej fakultnej nemocnici by mali k práci prinútiť 93 lekárov. Podľa šéfa tamojších odborov Branislava Servu nikto z lekárov výpoveď nestiahol. Problémy sú aj vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Zo 144 lekárov zatiaľ stiahli výpovede len desiati. Riaditeľ prikázal lekárom, aby zostali na pracovisku dlhšie, aby im mohli doručiť rozhodnutia o pracovnej povinnosti. Má sa týkať asi osemdesiatich percent lekárov.

Odborári ich na svojom webe práve pred tým varovali. „Nepreberajte žiadne podozrivé zásielky! Ak sa vám niekto bude snažiť niečo doručiť na pracovisku, odporučte mu, aby vám to doručili poštou, vzhľadom na to, že sa plne venujete výkonu lekárskeho povolania a poskytovaniu zdravotnej starostlivosti,“ píše sa v odporúčaní. Okrem toho odborári lekárom radia, aby odmietli nastúpiť do služieb, ak majú veľa nadčasov, ak pociťujú stres z núdzového stavu, alebo ak sa necítia dobre.

Minister žiada o pomoc
Minister Ivan Uhliarik (KDH) už požiadal o pomoc Česko, Rakúsko, Maďarsko, Poľsko a Ukrajinu. „Rakúsko ponúklo možnosť ošetrenia vo svojich nemocniciach. Česko spresňuje počty lekárov, ktorí by mohli prísť na Slovensko, " informovala jeho hovorkyňa Katarína Zollerová. Výpovede podľa nej už stiahlo asi 800 lekárov. Vo výpovedi ich je stále podľa nej 1 600. Odborári však stále narábajú s číslom okolo dvetisíc.

Núdzový stav zažehnala zatiaľ minimálne jedna z pätnástich ohrozených nemocníc. Obrat nastal v Košiciach. V tamojšej univerzitnej nemocnici včera stiahlo výpovede 140 lekárov. V platnosti ich ostalo ešte 28, no podľa hovorkyne Jaroslavy Oravcovej už nemusia odkladať operácie. „Prevádzka všetkých kliník a oddelení bude zabezpečená v štandardnom režime,“ potvrdila pre HN. Pracovnú povinnosť neuložia nikomu. Situácia sa zlepšila aj v košickej detskej nemocnici. Polovica lekárov výpovede stiahla a do práce prijali aj desiatich nových.

Problém pominul aj v nemocnici v Čadci. „Vieme poskytnúť akútnu starostlivosť aj bez vyhlásenia núdzového stavu,“ tvrdí jej riaditeľ Martin Šenfeld. Uvažuje o spojení chirurgie a traumatológie, ako aj neurológie a interného oddelenia.
Ratko Sudecký

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 00:17