StoryEditor

Štát už Pente asi nezaplatí. Zatiaľ

25.10.2011, 00:00
Slovensko nepríde o viac ako miliardu eur, ktorú od neho žiadal holandský akcionár.

Potvrdené. Slovensko nepríde o viac ako miliardu eur, ktorú na arbitrážnom súde od neho žiadal holandský akcionár zdravotných poisťovní Dôvera a Apollo HICEE B.V. Spoločnosť, ktorá je členom skupiny Penta, tvrdila, že Ficova vláda v roku 2007 zákazom zisku porušila dohodu o ochrane investícií medzi Holandskom a Česko-Slovenskom.

Medzinárodní arbitri ešte v máji rozhodli, že pod ich kompetencie rozhodnutie nespadá. Minulý týždeň vydali konečné rozhodnutie, čím definitívne uzavreli spor v prosech Sovenska. „Arbitráž zastavila spor skôr, ako sa dostal k meritu veci,“ reagoval hovorca ministra financií Martin Jaroš.

Konečné víťazstvo štátu to však ani zďaleka nie je. Akcionár Dôvery zažaloval štát v rovnakej veci aj na Slovensku. Podľa našich informácií si na domácom súde pýtajú rovnakú sumu, ako v medzinárodnej arbitráži. Existenciu sporu na domácej pôde potvrdil aj hovorca finančnej skupiny Penta Martin Danko. Podľa neho proces pred bratislavským okresným súdom naďalej trvá a do jeho rozhodnutia nebude situáciu komentovať. Opravné prostriedky v rámci medzinárodnej arbitráže akcionár Dôvery neplánuje využiť.

Slovensko zastupoval arbitrážny tím spoločnosti Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom, ktorému asistovala spoločnosť Rowan Legal a JUDr. Jozef Vozár. Aj keď k posudzovaniu meritu sporu ani nedošlo, štát už za arbitráž zaplatil viac ako päť a pol milióna eur a 250-tisíc ako preddavok na trovy tribunálu.

Problém pritom siaha do čias Ficovej vlády. Tá keď v roku 2007 novelu zákona o zdravotných posťovniach prijímala, expremiér tvrdil, že súkromné zdravotné poisťovne si nechávali časť peňazí z povinného zdravotného poistenia a argumentovali tým, že je to ich zisk. Novelou im preto zakázal jeho vyplácanie a obmedzil aj výšku správnych fondov poisťovní. Akcionári viacerých poisťovní následne zažalovali štát a žiadali náhradu za zmarené zisky a nevyplatené dividendy. „Ak sú naozaj takí blázni, že si to chcú rozdať so štátom, len nech idú do toho,“ vyzval ich vtedy Fico.

Po uvazretí sporu s HICEE štátu tak ešte zostávajú ďalšie dve nedokončené medzinárodné arbitráže s akcionármi zdravotných poisťovní. Ide o holandskú firmu Eureko, akcionára poisťovne Union a tiež firmu EurAm (za bývalú poisťovňu Apollo).

Na Slovensku medzitým Ústavný súd rozhodol, že Ficova novela zákona bola protiústavná. Parlament preto v júli zákon zmenil. Podľa neho si zdravotné poisťovne môžu vyplácať zisky, ale až keď splnia dve podmienky. Musia vytvoriť rezervný fond až do výšky 20 percent základného imania a vytvoriť rezervy na uhradenie liečby poistencov na čakačkách. Zisky by museli aj zdaniť. Aj keď viacerí odborníci tvrdia, že takto nastavené podmienky sa v súčasnosti nedajú splniť, rozhodnutie Ústavného súdu akcionára Dôvery posmelilo. „Aj vzhľadom na to, že Ústavný súd už rozhodol o protiústavnosti novely zákona o zdravotných poisťovniach, nebudeme uplatňovať žiadne ďalšie opravné prostriedky v rámci medzinárodnej arbitráže,“ zhodnotil situáciu Danko. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:22