StoryEditor

Zdravotníctvo je v kríze, chýbajú peniaze

29.02.2012, 23:00
Problémom slovenského zdravotníctva je predovšetkým nedostatok peňazí.

Zhodli sa na tom účastníci konferencie Stratégia rozvoja slovenského zdravotníctva 2012 – 2016, ktorú zorganizovalo vydavateľstvo Ecopress spolu so Zdravotníckymi novinami, spoločnosťou Unipharma, Slovenskou lekárskou komorou a Slovenskou lekárnickou komorou.

Na konferencii sa zúčastnilo vyše 230 vedúcich predstaviteľov zdravotníctva. Lekári, zdravotníci, bývalí aj súčasní ministri, poslanci, predstavitelia nemocníc, ambulancií, poisťovní, Úradu pre dohľad, komôr, odborov a ďalší. Diskutovali s aktuálnym ministrom Ivanom Uhliarikom (KDH) a tieňovými ministrami zdravotníctva zo šiestich politických strán – Štefanom Zelníkom (SNS), Petrom Kalistom (SaS), Andrejom Jancom (OĽaNO), Richardom Rašim (Smer-SD) a Viliamom Novotným (SDKÚ-DS).

Okrem KDH sa všetci zhodli, že po voľbách treba otvoriť štátny rozpočet, aby tak zvýšili zdroje pre zdravotníctvo. Prakticky všetky strany majú v programoch napríklad aj optimalizáciu lôžok či zavedenie pripoistenia, zhodli sa aj na výraznejšom obmedzení tvorby zisku zdravotných poisťovní, aj keď nie priamo na jej zákaze.

„Lekári majú o čom diskutovať a my sme im poskytli priestor. Som rád, že sme boli spoluorganizátormi konferencie,“ povedal člen predstavenstva a riaditeľ Ecopress-u Events Richard Jajcay. Podľa neho nešlo o politické stretnutie, ale o odbornú diskusiu medzi politikmi a zdravotníckou obcou.

„Som veľmi rád, že názory tieňových ministrov sa vykryštalizovali. Ministrovi Uhliarikovi sa nedá uprieť, že isté kroky v liekovej politike urobil. Je pravda, že máme lacnejšie lieky, šetrí štát, poisťovne, má to však, žiaľ, aj negatívne dôsledky,“ povedal za organizátorov generálny riaditeľ Unipharmy Tomislav Jurik. Podľa neho je jedným z dôsledkov aj reexport. Údajne 15 až 20 percent zaujímavých liekov končí za hranicami Slovenska.

„Bez servítky treba povedať, že zdravotníctvo je v kríze. Nemôžeme čakať zázračné modré z neba. Problémy nevyrieši žiadna smotánka, musíme sa ich zhostiť my odborníci zo všetkých zložiek,“ tvrdí prezident Slovenskej lekárnickej komory Tibor Czuľba.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 19:29