StoryEditor

Radičová chce riešiť platinové sitá na vláde

30.10.2011, 14:45
Autor:
TASRTASR

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) bude kauzu údajného nevýhodného predaja platinových sít riešiť na rokovaní vlády. "Hneď ako som sa o probléme dozvedela z médií, bola poverená kontrola z úradu vlády. V pondelok, najneskôr v stredu by som mohla mať na stole výsledky tejto kontroly. Ale tá indícia pre mňa je veľmi významná a budem na vláde túto tému riešiť," povedala v dnešnej diskusnej relácii televízie Markíza Na telo Radičová.

Pripomenula, že na odvolanie predsedníčky Správy štátnych hmotných rezerv Evy Hrinkovej (nominantka SDKÚ-DS) už nemá kompetenciu. Dočasná vláda, ktorej Radičová šéfuje, potrebuje podľa zmenenej ústavy na tento krok súhlas prezidenta. "Musím konzultovať s pánom prezidentom," podotkla. V súvislosti s tým, že Hrinková je nominantka SDKÚ-DS Radičová uviedla, že je jedno, koho nominantka je to. "Pokiaľ zle narábala s naším spoločným bohatstvom, tak tu nie je o čom uvažovať," zdôraznila premiérka.

Na údajný nevýhodný predaj platinových sít upozornila televízia Markíza v nedeľných (16.10.) správach. Informovala v nich, že SŠHR predala v elektronickej aukcii 63.000 gramov platinových sitiek s prímesou rhodia za 667.000 eur, pričom trhová cena toho istého množstva platiny s rhodiom dosahuje až 2.425.000 eur. Platinové sitká kúpila firma Heneken. Jej 27-ročný majiteľ Michal Hudoba podľa televízie v roku 2006 kandidoval vo voľbách za SDKÚ-DS.

Štátne rezervy v stanovisku pre Markízu uviedli, že pri predaji postupovali v súlade so zákonom. "Hodnota katalyzátorov -- sít PtRh bola určená na základe Znaleckého posudku v celkovej výške 81.720 eur s DPH," uviedla tajomníčka predsedníčky SŠHR Marcela Rybanská.

O predaji sitiek navyše štátne rezervy informovali iba na svojej internetovej stránke. Televízia oslovila päť firiem, ktoré sa zaoberajú výkupom kovov, no žiadna o predaji nevedela. "Dosť nás prekvapilo, že štátne hmotné rezervy odpredávali také množstvo Pt-Rh liatiny, nakoľko sa snažíme sledovať možnosti nákupu a predaja drahých kovov na slovenskom trhu všeobecne, zdôraznil riaditeľ spoločnosti Safina Slovakia, s.r.o., Andrej Kollár.
Úrad vlády nechal predaj platinových sít preveriť pracovníkovi sekcie boja proti korupcii.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 17:11