StoryEditor

Smer sa pripravuje, že Ústavný súd zruší ich referendum. Fico povedal, čo budú robiť potom

27.06.2021, 09:55
Autor:
TASRTASR
Ľudia sa podľa Fica pýtajú, čo budú robiť, ak bude referendum zmarené.

Prezidentka Zuzana Čaputová chcela pomôcť vládnej koalícii, keď sa pre referendovú otázku o predčasných voľbách obrátila na Ústavný súd.

Uviedol to predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico na nedeľnej tlačovej konferencii. Zároveň nespochybnil právo hlavy štátu, aby sa obrátila na ÚS.

"Očakávame každým dňom rozhodnutie ÚS," hovorí Fico. V prípade, že ÚS zhodnotí, že je referendová otázka v poriadku, tak sa referendum bude konať pravdepodobne v septembri. Ak sa referendum nebude konať, plnú politickú zodpovednosť za to bude niesť Čaputová, povedal.

Pokiaľ sa potom ľudia rozhodnú zákonne urobiť protesty a demonštrácie, Smer-SD ich bude podporovať. Je tiež podľa Fica pripravený znova zozbierať podpisy na vyhlásenie ďalšieho referenda.

Fico vníma vo vyjadreniach Čaputovej schizofréniu. Hlava štátu podľa neho povedala, že ako občianka je v prospech konania referenda. Zároveň sa však obrátila na Ústavný súd s argumentmi proti konaniu sa referenda. Pripomenul, že v minulosti už boli dve referendá vo veci konania sa predčasných volieb.

"Referendová petičná aktivita bola v súlade so zákonom a splnila všetky formálne predpoklady. Toto konštatovala aj prezidentka SR. Má na stole petičnú akciu s obrovským množstvom podpisov a táto akcia jej umožnila ihneď vyhlásiť referendum," skonštatoval Fico.

Smer by nemal mať dôvod na obavy z výkladu Ústavného súdu, ak je presvedčený, že referendová otázka o konaní sa predčasných volieb je v súlade s ústavou. Uviedol to v mene hlavy štátu jej hovorca Martin Strižinec.

"Ak je strana Smer-SD presvedčená, že referendum s takto položenou otázkou je v súlade s ústavou, tak nemá dôvod obávať sa výkladu Ústavného súdu a ani dôvod útočiť na prezidentku," povedal Strižinec.

Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo vyše 585-tisíc ľudí. Zástupcovia petičného výboru odovzdali hárky s podpismi v Prezidentskom paláci 3. mája. Občanov sa chcú v referende pýtať, či súhlasia s tým, aby sa skrátilo ôsme volebné obdobie Národnej rady SR tak, aby sa parlamentné voľby vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov referenda.

Petíciu iniciovali opozičný Smer-SD a mimoparlamentný Hlas-SD, pridali sa aj SNS, Socialisti.sk a ďalšie organizácie. Strany deklarujú, že má ísť o apolitické občianske referendum. Iniciatívu podporila aj Konfederácia odborových zväzov SR. Viacerí predstavitelia koalície spochybnili ústavnosť navrhovanej referendovej otázky.

01 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 02 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 03 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 04 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 05 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 19:32