StoryEditor

Weiss sa sťažuje na Spišiaka

05.03.2012, 23:00
Sťažnosť. 99 percent sa obrátilo na Ústavný súd. Nepáči sa mu Spišiakova policajná akcia.

Na podozrenia z podvodu reaguje hnutie 99 percent útokom. Subjekt, za ktorým stojí Ivan Weiss, sa najnovšie obrátil na Ústavný súd. Sťažuje sa na policajnú akciu pod vedením Jaroslava Spišiaka, ktorý nechal preveriť všetky podpisy na vznik strany.

Protiústavný postup?
„Podnet podalo 48 fyzických osôb,“ uviedla včera Ľubica Mackovičová z Ústavného súdu. Podľa hnutia 99 percent šlo o ich kandidátov, pôvodne ich avizovali takmer sto. Spoločne namietajú nezákonnosť postupu polície aj samotného Spišiaka. „Považujeme za škandál, keď policajný prezident – politický nominant, takýmto bezprecedentným spôsobom ovplyvňuje voľby a vznáša do nich chaos,“ vysvetlil dôvod podania Pavol Pavlík.

Právnik Eduard Barány z Ústavu štátu a práva SAV má pochybnosti, či Ústavný súd takýto podnet vôbec uzná. „Na Ústavný súd sa môžu obrátiť vtedy, keď niet k dispozícii iných právnych prostriedkov ochrany. Sú tu určité pochybnosti, či je to teda správna cesta,“ uviedol.

Spišiak a Lipšic zmĺkli
Policajný prezident ani minister vnútra na snahy 99 percent nereagovali, rovnako odmietli informovať o priebehu policajnej akcie. „Nebudem sa k tomu vyjadrovať, tiež kandidujem,“ povedal minister vnútra Daniel Lipšic (KDH). Novinárov odkázal na tlačové oddelenie. To však k prípadu neuviedlo nič nové.

„Táto politická strana podala viac podaní na rôzne štátne orgány. Nebudem sa preto k predmetnej veci verejne vyjadrovať, aby sa nemohli zneužiť moje tvrdenia v predvolebnom období,“ uviedol aj Spišiak vo svojom stanovisku. Tvrdí v ňom, že hnutie osočuje políciu aj jeho.

„Nie“ od prokuratúry
99 percent včera dostalo zamietavú odpoveď z Generálnej prokuratúry. Minulý týždeň sa na ňu obrátilo dvakrát so žiadosťou o preverenie podpisov všetkých zaregistrovaných politických strán a aj pre podozrenie z manipulácie s petičnými hárkami. Generálna prokuratúra ich odkázala na rezort vnútra. Politológ Martin Klus vidí za krokmi 99 percent snahu zaujať. „Využívajú taktiku ukrivdených, veria, že to môže u voličov zabrať,“ dodal. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 04:05