StoryEditor

Matovič prespal pod holým nebom

18.11.2011, 15:13
Autor:
TASRTASR
Na protest tak bude spať dovtedy, kým strany neakceptujú jeho požiadavku.

Líder Obyčajných ľudí (OĽ) Igor Matovič a jeho parlamentná kolegyňa Erika Jurinová (OĽ) strávili dnešnú mrazivú noc v spacákoch na polystyrénových doskách pod holým nebom, na bratislavskom Námestí SNP. Protestnou "stanovačkou bez stanu" chcú podporiť svoju požiadavku, aby politické strany venovali polovicu peňazí, ktoré dostanú po voľbách od štátu, na uhradenie nákladov na predčasné parlamentné voľby.

Pôvodne chceli protestovať vo vojenskom stane, magistrát mesta im však podľa Matovičových slov dodnes nedal na použitie stanu povolenie. Pritom je podľa neho potrebný na ochranu zdravia demonštrantov. "Mohli sme byť aj viacerí, len sme chceli byť v tom veľkom stane. Ale potom sme si povedali, keďže nevieme, ako to bude, ako budeme znášať tú zimu, tak sme radšej boli iba traja. Ja s Erikou Jurinovou ešte s jedným chalanom, ktorý prišiel z Oravy," povedal Matovič. "Myslel som si, že to bude tuhšia zima, že to bude krutejšie. Bolo to vcelku znesiteľné, možno len trochu fúkalo cez otvor v spacáku," dodal.

V noci sa okolo stanoviska Obyčajných ľudí zastavovali občania, podľa Matovičových slov sa k spánku dostali až okolo tretej hodiny ráno. "Išli sme spať o jedenástej, chceli sme sa zobudiť o šiestej. Lenže do tretej tu stále niekto za nami chodil. Asi 30 ľudí sa tu vystriedalo do tej tretej, kým sme tým posledným povedali, aby už radšej išli, lebo sa chceme trochu vyspať," povedal líder OĽ. "Bola to veľmi zaujímavá noc. Veľmi zaujímavá skupina ľudí sem postupne prišla aj s dvomi kultúrnymi vložkami. Bol to naozaj príjemný zážitok. Som zvedavý, aké budú ďalšie noci," doplnil Matovič.

Alkohol Obyčajní ľudia na zahriatie nevyužívali, uspokojili sa s teplým čajom. "Priznám sa, že prišiel jeden pán a doniesol červené víno, aj nejakú slivovičku, ale sme mu povedali, že zatiaľ týmto smerom nepôjdeme," spomína Matovič.

Dodal, že po všetkých kauzách, v ktorých sú politici podozriví z okrádania občanov, by teraz mali po voľbách dostať spolu približne 20 miliónov eur, hoci posledné voľby boli len pred rokom a pol. "Odhodlali sme sa urobiť všetko proti tomu, aby to urobili. Rozhodli sme sa včera začať protestnú prespávačku na tomto symbolickom mieste 22 rokov po Nežnej revolúcii," uzavrel Matovič na margo akcie, ktorú nazvali Ľudia, budíček!

Vrátenie polovice peňazí, ktoré dostali strany od štátu, považujú matovičovci za svoju druhú podmienku, aby podporili štátny rozpočet. Prvou bolo zmrazenie platov politikov, kým neprestane rásť štátny dlh. Koalícia momentálne hľadá riešenie, ako to zrealizovať.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 07:05