StoryEditor

Dzurinda pre HN: Svoj kríž si ponesiem až do konca

26.02.2012, 23:00
Rozhovor. Predseda SDKÚ-DS a minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda pre Hospodárske noviny:

Je presvedčený, že po voľbách bude mať trojlístok SDKÚ, Most a KDH dosť na to, aby mohol vládnuť. Ivanovi Miklošovi politicky dôveruje. Aj pri daňovom systéme.

Koľko percent vo voľbách by pre SDKÚ-DS nebola hanba?
Nikdy som nehovoril o percentách pred parlamentnými voľbami. Mám svoje zásady a zvyky, budem im verný.

SDKÚ by sa podľa jedného z prieskumov ani nedostala do parlamentu. Nepodcenili ste trochu vplyv Gorily na vašich voličov?
Nemyslím si to, pretože už 8. januára som ako prvý predseda strany na to reagoval a nemusím meniť jediné slovo na tom, čo som povedal. Môžem mať pocit, že ste nechceli tomu načúvať a porozumieť mi. Ale už 8. januára v nedeľu som trpezlivo odpovedal na všetko. Zdvihla sa vlna, emócia, v zmysle starého ľudového porekadla, že zlodej kričí, chyťte zlodeja. Znovu podčiarkujem, veľmi intenzívne pracujem. Od 15. januára som prešiel celé Slovensko a začal som znovu po druhýkrát od východu. Chcem mať 10. marca čisté svedomie, že som urobil všetko, čo som mal a vládal.

Ak získa Lucia Žitňanská vo voľbách viac krúžkov ako vy, uvoľníte jej miesto predsedu?
O tom, čo bude, máme času premýšľať po 10. marci.

Radila sa s vami, že chce ohlásiť kandidatúru?
Oznámila mi to pred rokovaním Ústrednej rady SDKÚ-DS. Toto rozhodnutie som privítal. Svedčí o tom, že sme otvorenou politickou stranou, správame sa úplne normálne. Doteraz s výnimkou Ivana Šimka nikto neprišiel za mnou, že by chcel kandidovať na predsedu strany a keď bola kandidatúra aktuálna, nikto sa o ňu neuchádzal. Vždy som sa správal veľmi otvorene, pozval som pani Ivetu Radičovú, Žitňanskú do mojej vlády. A vždy som sa tomu nesmierne tešil.

Nemáte pocit, že teraz sa v SDKÚ dvíha voči vám vnútorná oponentúra? Na webe napríklad vznikla iniciatíva členov SDKÚ pod názvom RevoLucia.
Všetci moji spolustraníci, ale aj významná časť verejnosti dobre vedia, že celé roky mám jasno v hodnotovej hierarchii: Slovensko, SDKÚ-DS a až na konci ja a moje ambície. Jediné, čo ma dnes zaujíma je, čo sa bude diať na Slovensku po 10. marci. Ako bude vyzerať.

Ako podľa vás?
Voliči rozhodnú predovšetkým o tom, aká vláda vzíde z volieb, ktorá bude mať podporu väčšiny a akú politiku bude forsírovať. Mojou úlohou je dnes tlmočiť ľuďom to, akú politiku chceme robiť. Aby vedeli, že nie som človek bez chýb, ale všetky vlády, ktoré som viedol, znamenali pre Slovensko úspešný príbeh. Toto je kľúčové. Boli vzopnutia a boli pády. Len za roky 2002 až 2006 sme dotiahli desiatky investorov. Radi by sme v tom pokračovali. Sme vo veku, máme skúsenosti. Treba, aby sme odložili chyby nabok, odpustili a nadviazali na všetko dobré, čo Slovensko dokázalo. Všetky vlády na čele s SDKÚ-DS boli reformné, protikorupčné a dvíhali Slovensko.

Je podľa vás šanca, aby stredopravé strany prečíslili Smer a zostavili vládu?
Túto otázku považujem z politického hľadiska za úplne kľúčovú. A ja som presvedčený, že existuje. Najlepšou alternatívou vlády jednej strany by bol trojlístok SDKÚ-DS, Most-Híd a KDH. O tom som hlboko presvedčený, že sa to dosiahnuť dá.

Zatiaľ to vyzerá tak, že nielen bez SaS, ale ani bez Obyčajných ľudí stredopravá vláda nemá šancu. Išli by ste do vlády s Igorom Matovičom?
Nechcem robiť reklamu marketingovým stranám, ktoré nič neurobili, len veľa rozprávajú a prihovárajú sa ľuďom z bilbordov, ale už keď ste sa ma konkrétne opýtali, ťažko si to viem predstaviť.

Ako vnímate slová Richarda Sulíka, že s vami a s Ivanom Miklošom by nechcel sedieť v jednej vláde?
Vyhovel som mu už pred minulými parlamentnými voľbami. A ako s touto veľkorysosťou naložil? Tak, že povalil vlastnú vládu. Hovorí o mne, že som presluhujúci politik. Som dvadsať rokov v špičkovej politike, ale taký podraz vlastnej vláde som nezažil na Slovensku ani v zahraničí. On má morálne právo naďalej sa takto vyjadrovať?

V programe 4x4 sľubujete zakročiť proti daňovým podvodom, ale rozbeh informačného systému daniarov skôr pootvoril cestu pre daňové úniky. Ako to hodnotíte?
Viem z vlastnej praxe, že veľké zmeny prinášajú problémy. Sám som začínal po vysokej škole na správe východnej dráhy v oblasti informačných systémov a viem, aké ťažké bolo preniesť evidenciu vozňov do počítačov. Aj keď technika bola menej dokonalá ako dnes, princíp zostal. Tu nešlo len o výmenu počítačov, ale systémové zmeny. Zlučovanie dvoch veľkých inštitúcií.

Je podľa vás tento systém transparentný?
Nezaoberal som sa touto tému, lebo to spadá do rezortu kolegu Ivana Mikloša, ktorému ja politicky dôverujem.

Rezort patrí SDKÚ, ktorej ste predsedom.
Práve som to povedal.

Čiže vás nezaujíma, že do projektu UNITAS boli angažované rôzne firmy, ktoré majú cez obchodný register väzby na Miklošovho človeka?
Všetky tieto veci patria do pôsobnosti kolegu Mikloša. Nechce sa mi veriť, že by Mikloš posudzoval moju voľbu na miesto obchodného zástupcu v Pretórii alebo v Kyjeve, to je predsa moja kompetencia.

Toto je iné ako radca v Pretórii. Mali sa podľa vás zverejňovať subdodávatelia?
Vždy som podporil akékoľvek zmeny k zvýšeniu transparentnosti.

Čitatelia HN v diskusii sa na vašu adresu často pýtajú jedno: Neprešvihli ste čas, kedy odísť z politiky?
Ja som už odišiel. Zabúdate? Pred dvoma rokmi. Na ostatnom kongrese som nemal protikandidáta. Sebaúcta a úcta k voličom mi nedovolia byť zbabelcom a byť taký slabý, že ten kríž zhodím na zem. Ja ho odnesiem.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 01:57