StoryEditor

Za financovanie terorizmu čakajú postihy

01.01.2010, 11:17
Autor:
TASRTASR
Do účinnosti dnes vstupuje novela Trestného zákona a Trestného poriadku, ktorá zvyšuje možnosti postihovania prania špinavých peňazí a zavádza nový trestný čin, a to financovanie terorizmu.

Novela, ktorú poslanci schválili 3. decembra 2009 a prezident ju podpísal 15. decembra 2009, však mení aj paragraf 47 Trestného zákona upravujúci ukladanie doživotných trestov a uplatňovanie zásady známej ako "trikrát o dosť".

Zatiaľ čo pred schválením novely sa v prípade tretieho odsúdenia za niektorý z vymenovaných závažných trestných činov ukladal "trest odňatia slobody na doživotie, a to aj bez splnenia podmienok uvedených v odseku 1," na základe novelizovaného znenia sa páchateľovi "uloží trest odňatia slobody na doživotie, ak sú splnené podmienky uvedené v odseku 1," inak sa mu "uloží trest odňatia slobody na dvadsaťpäť rokov, ak tomu nebránia okolnosti hodné osobitného zreteľa".

Odsek 1 paragrafu 47 hovorí, že "trest odňatia slobody na doživotie môže súd uložiť iba za trestný čin, za ktorý to tento zákon v osobitnej časti dovoľuje, a len za podmienok, že a/ uloženie takého trestu vyžaduje účinná ochrana spoločnosti a b/ nie je nádej, že by páchateľa bolo možné napraviť trestom odňatia slobody na dobu do 25 rokov".

Zatiaľ čo doteraz súd pri uplatnení zásady "trikrát a dosť" nemusel prihliadať na splnenie odseku 1 paragrafu 47, od dnešného dňa už musí.

V pôvodnom vládnom návrhu novely Trestného zákona, ktorú parlament prerokoval v skrátenom legislatívnom konaní na decembrovej schôdzi, sa zmeny v uplatňovaní zásady "trikrát a dosť" ešte nenachádzali. Poslanci ich do novely presadili formou pozmeňujúcich návrhov, za ktoré hlasovalo 138 zo 141 prítomných zákonodarcov, žiaden nebol proti, traja sa zdržali hlasovania.

Cieľom novely z dielne ministerky spravodlivosti Viery Petríkovej (nominantka ĽS-HZDS) bolo zosúladenie slovenského právneho poriadku so systémom Európskej únie.

Na základe tejto legislatívnej zmeny bude hroziť 20- až 25-ročné väzenie alebo doživotie páchateľovi, ktorý bude na podporu terorizmu zhromažďovať či poskytovať finančné alebo iné prostriedky.

Zmena Trestného poriadku zároveň presnejšie vyjadruje povahu prostriedkov, ktorými sa podporuje zločinecká alebo teroristická skupina. Doterajší pojem "prostriedky" síce obsahoval aj tie finančné, avšak medzinárodné organizácie pri takýchto aspektoch trestnosti vyžadujú výslovnú úpravu finančného charakteru prostriedkov určených pre teroristickú skupinu.

V prípade zaistenia peňažných prostriedkov majú mať takéto osoby právo žiadať o zrušenie alebo obmedzenie zaistenia. Ak bude ich žiadosť zamietnutá, majú mať možnosť opätovne ju podať po 30 dňoch od právoplatnosti uznesenia o predošlej žiadosti. Zaistiť financie má byť možné vtedy, ak je podozrenie, že peniaze na účte v banke či v jej pobočke sú určené na spáchanie trestného činu alebo sú výnosom z trestnej činnosti. Podľa Petríkovej môže o tom rozhodnúť sudca a v prípravnom konaní prokurátor.

01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 03 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 04 - Modified: 2024-04-04 17:21:09 - Feat.: - Title: Muž, ktorý naviedol ruskú strelu na pizzeriu v Kramatorsku, dostal doživotie 05 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 10:32