StoryEditor

Radičovej vláda na tendroch ušetrila

28.10.2011, 00:00
Podľa riaditeľa TIS Šípoša by minulá vládna garnitúra nakupovala tovary a služby o 40 miliónov drahšie.

Kvalita výberových obstarávaní sa v období vlády Ivety Radičovej mierne zvýšila. Ukázali to analýzy mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko. „Znížil sa počet výnimiek, zväčšil sa objem povinne zverejňovaných informácií vrátane konkurenčných ponúk či povinnosti centrálne uverejňovať oznam o súťaži,“ hodnotí riaditeľ mimovládky Gabriel Šípoš.

Radičovej kabinet zaviedol povinnosť elektronických aukcií. To sa prejavilo aj v štatistike: 90 percent všetkých na Slovensku uskutočnených aukcií spadá do jej obdobia. V roku 2009 sa cez aukcie nakupovalo menej ako percento objemu zákaziek. V treťom štvrťroku tohto roka to bolo viac ako 17 percent. „Výsledkom je, že sa aj napriek opakujúcim sa kauzám v priemere zlepšili výsledky štátnych tendrov,“ konštatuje Šípoš. Priemerný počet súťažiacich firiem sa podľa neho zvýšil z 2 na 2,6. Vďaka elektronickým aukciám. Každej z nich sa v priemere zúčastňujú tri firmy.

„Počet konkurentov je pritom kľúčovým faktorom pri výslednej cene. Na Slovensku v priemere platí, že každý extra uchádzač znižuje cenu priemerne o tri percentá,“ pokračuje analytik. „Na hrubo prerátané, za súčasnej vlády sa v tendroch ušetrilo okolo 40 miliónov eur oproti tomu, keby rovnaké tovary kupovali úradníci za vlády minulej,“ dopĺňa.

„Napriek pozitívnemu trendu v obstarávaní je v tejto oblasti situácia veľmi zlá, za čo všetci platíme obrovské peniaze,“ myslí si Peter Kunder z Aliancie Fair-play. Ten ako jednoznačné negatívum vníma posúvanie termínu na prijatie nového zákona o verejnom obstarávaní. Rýchla novela, ku ktorej sa odhodlal Radičovej kabinet, podľa neho odstránila len najvypuklejšie legislatívne problémy verejného obstarávania.

„Negatívom bola aj neschopnosť obsadiť post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie počas relatívne dlhého obdobia. Úradu sa od jeho vzniku nepodarilo ani vzdialene sa priblížiť ku kvalite obdobných inštitúcií v rozvinutom svete. Dočasné vedenie stav komplikuje,“ vraví Kunder, ktorý však oceňuje, že sa vláda snaží nájsť predsedu úradu cez apolitickú súťaž. „Tento proces však mal svoje slabé miesta a nedotiahol sa do konca.“

Uzatváranie kontraktov podľa Petra Kundera značne ovplyvnilo povinné zverejňovanie zmlúv, ktoré vláda Ivety Radičovej zaviedla. K transparentnosti obstarávania mohla podľa neho výrazne prispieť uzákonená povinnosť sprístupňovať vestník verejného obstarávania vo forme štruktúrovaných dát. „Úrad pre verejné obstarávanie toto nedokázal zmysluplne realizovať – výsledok tak zostal na pol ceste.“

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:18