StoryEditor

Popradské letisko vraj v kauze "bomby" nezlyhalo

07.01.2010, 12:41
Autor:
TASRTASR
Situácia so vzorkou výbušniny, ktorá sa z nášho letiska dostala až do Dublinu, je veľmi nepríjemná, konštatovala riaditeľka letiska Poprad - Tatry Ivana Herkeľová.

Verí, že na popradskom letisku sa už nebude opakovať.

Tento moment podľa nej stavia letisko, ktoré je v súčasnosti druhé najúspešnejšie na Slovensku, do zlého svetla. "Udialo sa to na letisku Poprad, ale až po detekčnej kontrole, naše zložky nezlyhali a urobili sme maximum pre to, aby sme ten proces objektivizovali a aby sme informovali všetky zložky, ktoré sa o tom mali dozvedieť," konštatovala Herkeľová.

V súčasnosti sa letisko snaží byť nápomocné pri objektivizácii všetkých informácií a podľa nej je teraz dôležité, aby sa všetky fakty dostali na pravú mieru.

Herkeľová informovala, že letisko Poprad ešte počas inkriminovaného letu v sobotu (2.1.) o 12.32 h informovalo dublinské letisko prostredníctvom telefaxovej správy o tom, že na palube lietadla sa nachádza vzorka výbušniny. Odznela tam aj informácia, že pilot vie o situácii a slovenská strana žiada o opätovné vrátenie vzorky. "Je pre nás záhadou, že táto správa nenašla adekvátnu odozvu z druhej strany," uviedla riaditeľka.

Podľa nej je riskantné vzlietnuť s lietadlom, na ktorého palube sa nachádza vzorka výbušniny aj napriek tomu, že vzorka nebola nebezpečná. "Myslím si, že tu pochybili zložky hraničnej polície, malo dôjsť k jednoznačnému zákazu odletu lietadla," dodala Herkeľová.

Vzorka sa na palubu lietadla dostala po štandardnej aktivizačnej činnosti, kedy má vycvičený pes nájsť výbušninu medzi batožinou. Pritom sa použila jedna pachová vzorka a jedna približne 90-gramová vzorka. Pes našiel len pachovú vzorku a na druhú policajt zabudol. "Služobný pes označil prvú vzorku, policajt - psovod, pomocný pyrotechnik bol následne odvolaný k inému úkonu, pri čom zabudol vybrať druhú vzorku," opísal situáciu Tibor Mako, šéf Hraničnej a cudzineckej polície Slovenskej republiky. Po tom, čo policajt zistil, že vzorka ostala na palube, oznámil to pilotovi lietadla a situáciu mu vysvetlil. Pilot sa aj napriek tomu rozhodol vzlietnuť, pretože podľa neho nešlo o život ohrozujúcu situáciu.

01 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 03 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 04 - Modified: 2024-04-17 14:21:24 - Feat.: - Title: Veľká prasklina ohrozuje termíny na Višňovom. Ráž pripúšťa scenár, že sa spustí dočasne len jedna rúra 05 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:38