StoryEditor

Milióny na Cyprus zatiaľ nepotečú

21.10.2011, 00:00

Ľudia v pozadí spoločnosti Lemikon tak skoro neuvidia 14 miliónov eur zo štátnej kasy. Ústavný súd na istý čas zachránil štátnu lotériovku Tipos v medializovanej kauze s cyperskou schránkovou spoločnosťou pred sankciou za neoprávnené používanie cudzích ochranných známok.

Ide o 66 miliónov eur
Sudcovia rozhodli, že ich kolegovia na Najvyššom súde pri konaní v tejto kauze pochybili a verdikt vydali v rozpore s právom lotériovej spoločnosti na súdnu ochranu či spravodlivé súdne konanie. "Rozsudok Najvyššieho súdu z 30. novembra 2010 zrušuje a vec mu vracia na ďalšie konanie," rozhodol senát Ústavného súdu. "Najvyšší súd tak bude musieť opäť rozhodnúť v celom spore o 66 miliónov eur," tvrdí právnik advokátskej kancelárie e/n/w/c Radovan Pala. Na túto sumu slovenské súdy vyčíslili celkovú sankciu za zneužitie ochranných známok a know-how českej Športky, ktorú si od roku 2008 nárokuje Lemikon.

Harabin menil sudcov
Tipos sa ústavným sudcom sťažoval na to, že bývalý predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin menil zloženie senátu, ktorý v kauze rozhodoval. Harabin vymenil troch z piatich sudcov. "Ešte nemáme písomné zdôvodnenie rozhodnutia, a preto rozhodnutie zatiaľ nebudeme komentovať," uviedol generálny riaditeľ Tiposu Miloš Ronec.
Komplikovaný spor sa ťahá od roku 2000, sporná suma bola pôvodne "len" 10 miliónov eur. O "svojské" riešenie sa pokúsil exminister financií Ján Počiatek (Smer-SD) v roku 2008, keď sa bez informovania verejnosti dohodol na mimosúdnom vyrovnaní s Lemikonom a následne na cyperskú firmu previedol 13 miliónov eur.

Po medializácii kauzy bolo vyrovnanie zrušené a Lemikon si už vyplatené peniaze započítal ako zmluvnú pokutu. "Zažalovali sme Lemikon o náhradu neoprávneného prospechu, ale vzhľadom na sídlo firmy nepredpokladám, že by sme niekedy tie peniaze videli," povedal HN člen predstavenstva Tiposu Günther Furin. Tomáš Nejedlý

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 23:35