StoryEditor

Kanditáta KDH Macha odmietli zamestnávatelia aj ZMOS

17.05.2012, 00:00
Opozícia sa konečne dohodla na obsadení siedmich postov, ktoré im pridelil Smer-SD.

No kolotoč rokovaní o ich rozdelení sa nekončí. KDH pravdepodobne nepochodí so svojím kandidátom Petrom Machom na post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie. Sociálni partneri vlády majú voči tejto nominácii principiálne výhrady. Ficov kabinet bez ich súhlasu návrh nepodporí.

„Nie“ politikovi
„Dospeli sme k dohode,“ vyhlásil včera spokojne líder KDH Ján Figeľ. Opoziční partneri mu takmer po dvoch mesiacoch odobrili bývalého šéfa Štatistického úradu SR a spoluzakladateľa hnutia Macha na predsedu ÚVO. Nesúhlasili len Obyčajní ľudia, ktorí napokon ustúpili. O pár hodín neskôr kandidát KDH narazil na nesúhlas zamestnávateľov aj Združenia miest a obcí Slovenska.

„Myslím si, že na takýchto postoch by mal byť koniec s politickými nomináciami a mali by tam byť nominovaní odborníci, ktorí tú problematiku pohnú pozitívnym smerom,“ reagoval viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Jozef Špirko pre HN. Predseda ZMOS Jozef Dvonč má podobný postoj. „Naše stanovisko vychádza z rozhodnutia predsedníctva, uprednostňujeme odborníka,“ vysvetlil HN.

Ich nominantom je piešťanský primátor Remo Cicutto. Premiér Robert Fico na názor sociálnych partnerov dá. „Vláda vymenuje predstaviteľa opozície do funkcie predsedu ÚVO, ak tento nominant bude odsúhlasený zamestnávateľmi a odsúhlasí ho aj ZMOS,“ zopakoval včera známy postoj.

Dohoda pod tlakom
Opozičné rokovania o obsadení postov, ktoré im po voľbách pridelil Smer, viazli práve pre kreslo šéfa ÚVO. Nárokovali si naň okrem KDH aj liberáli a Obyčajní ľudia, tí presadzovali odborníka. Vyjednávania rozhýbal v utorok Fico. Opozícii odkázal, že ak sa urýchlene nedohodne na šéfovi kontrolného orgánu, vyberie niekoho z konkurzu z čias premiérky Ivety Radičovej.

Opozcía jeho ultimátum privítala, včera však tvrdila, že by sa už dohodla aj bez neho. Sedem postov v kontrolných orgánoch a rôznych radách si rozdelili všetky opozičné strany okrem Obyčajných ľudí, ktorí nesúhlasia s politickými nomináciami. „ Snažili sme sa prispieť k dohode v opozícii aj tým, že sme sa vzdali akéhokoľvek nároku,“ povedal Igor Matovič.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 05:24