StoryEditor

Súkromná škola sa obáva zániku

10.09.2012, 00:00
Súkromná škola otvorila lukratívne odbory, o ktoré mali firmy záujem. Obáva sa však zániku.

Súkromná stredná odborná škola v Kolárove otvorila lukratívne odbory, o ktoré mali firmy záujem, napriek tomu sa obáva zániku. Úradníci nitrianskej župy jej totiž odporučili zastaviť nábor prvákov. Škole hrozí, že bude medzi prvými, ktoré padnú za obeť novým pravidlám ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD).

„Bojím sa, že si pripravujú pôdu na zatvorenie školy,“ hovorí jej zriaďovateľ Dezider Szokol. Od januára majú totiž župy získať právomoci rozhodovať o počte prvákov nielen na svojich školách, ale aj na konkurenčných – teda cirkevných a súkromných. Keďže školy sú financované podľa počtu žiakov, kraje môžu uprednostňovať vlastné školstvo a neštátne nasmerovať k zániku.

Súkromná škola chcela prijímať automechanikov, kuchárov, kaderníkov či silnoprúdových elektromechanikov. „Silnoprúdari na trhu nie sú, chýbajú na bytové inštalácie, priemyselné montáže, bleskozvody,“ hovorí Tibor Tužinský, šéf kolárovskej spoločnosti El-te-co, ktorá má so školou úzky kontakt.

Župa tvrdí opak. „Ponuka uvedených programov v regióne prevyšuje dopyt žiakov aj trhu práce,“ napísala vo vyjadrení vedúca odboru školstva Ľubica Libová. Pritom úrad práce aj Slovenská obchodná a priemyselná komora škole odobrili, že ide o žiadané odbory a absolventi chýbajú. Pracovný portál profesia.sk ponúka v každom odbore okrem kaderníka najmenej dvadsať aktuálnych miest.

Objektívne kritériá
„Keďže samospráva nerozhoduje podľa objektívnych kritérií kvality jednotlivých škôl ani podľa skutočného záujmu študentov a ich rodičov o jednotlivé školy, máme obavy, že určovanie počtu prvých ročníkov bude skôr vedené snahou župy nanútiť rodičom a študentom školy, ktoré zriaďujú samosprávne kraje,“ hovorí šéfka Asociácie súkromných škôl a školských zariadení SR Saskia Repčíková.

Župa má školy s podobnými odbormi v Nových Zámkoch, Komárne, Šali aj Hurbanove. Väčšine z nich sa podarilo prilákať menej študentov ako kolárovskej súkromnej.

Rozhodnú poslanci
Stanovisko župy sme napriek prísľubu do uzávierky nedostali. Člen školskej komisie župy a súčasne člen školského výboru Národnej rady Pavol Goga (Smer-SD) však priznáva, že neštátne školy budú ťahať za kratší koniec. „Samozrejme, toto všetko sa udialo v súvislosti s pripravovaným zákonom a ja v tomto prípade kompetencie VÚC-ky podporujem, pretože VÚC-ka si vie uvedomiť, kde má dobré školy, ktoré sú v normálnych číslach, a kde má školy, ktoré sú v červených číslach. Pokiaľ teda rozhodne, že táto škola je dobrá, že tie odbory sú perspektívne pre VÚC-ku, tak určite si otvorí a bude presadzovať predovšetkým svoje vlastné školy na úkor, bohužiaľ, aj súkromných škôl.“

Minister Dušan Čaplovič sa bráni, že o školách po novom nebudú rozhodovať úradníci župy, ale regionálny parlament. „Budú rozhodovať priamo zástupcovia ľudu a bude to na základe rôznorodej politickej štruktúry. A ak vzniknú pochybnosti, zriaďovatelia sa môžu obrátiť priamo na ministra a minister definitívne rozhodne,“ hovorí.

Poslanci budú o zákone, ktorý posilňuje školské právomoci žúp, rozhodovať na septembrovej schôdzi. Už dnes je jasné, že návrh prejde, keďže Smer má väčšinu. Zmeny budú platiť od 1. januára.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 19:12