StoryEditor

HZDS: Preukazovanie pôvodu majetku budú predkladať pred každými voľbami

05.01.2010, 15:08
Autor:
TASRTASR

Koaličný Smer-SD a opozičné strany budú, podobne ako teraz, predkladať návrh zákona o preukazovaní pôvodu majetku aj pred každými ďalšími voľbami. "Myslím, že aj tentoraz to v Národnej rade (NR) SR prejde, svoj cieľ pred voličmi si splnia a nechajú na Ústavný súd SR, aby to vrátil ako protiústavné. A pred ďalšími voľbami si dajú repete," komentoval pre TASR poslanec ĽS-HZDS Jozef Halecký návrhy predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) a podpredsedu KDH Daniela Lipšica na schválenie zákona o preukazovaní pôvodu majetku.

Ak by bolo cieľom týchto iniciatív reálne presadenie zákona, podľa Haleckého by sa to prejavilo dlhou predchádzajúcou diskusiou tak medzi politickými stranami, ale aj sudcami, prokurátormi a verejnosťou. "Ako člen HZDS nemám žiadne výhrady proti tomu, aby boli postihovaní tí, čo získali majetok nelegálne. Ale príprava takéhoto zákona si vyžaduje čas a široký konsenzus, určite sa to nerobí pol roka pred voľbami," doplnil Halecký. Tak Lipšicov, ako aj premiérov návrh sú podľa neho naďalej retroaktívne a dôkazné bremeno ponechávajú na obvinenom, čo je podľa neho v takom zásadnom rozpore s ústavou, že to nevyriešia ani navrhované ústavné zmeny. "Je poľutovaniahodné, že premiér chce predložiť návrh, ktorého cieľom má byť ďalšie 'vysávanie' voličov koaličných partnerov," uzavrel Halecký.

Prvá podpredsedníčka SNS Anna Belousovová pre TASR konštatovala, že ona osobne nemá nič proti zákonu o preukazovaní pôvodu majetku. "Viem si predstaviť jeho podporu, len možno treba rozprávať o niektorých právnych záležitostiach. Mne sa nepáči to, že dôkazné bremeno je na podozrivom a nie na štáte," podčiarkla. Tvrdí, že takýto stav by bol v rozpore s princípom prezumpcie neviny. "Vždy by mal byť dôkaz na strane toho, kto obviňuje. Hoci nie som právnik, zdá sa mi, že tento princíp je tu popretý," pripustila.

Na margo retroaktivity, ktorá má v dvoch rôznych návrhoch odlišnú podobu, podotkla, že je o tom otvorená diskusia. "Niečo tu ale predsa nezačalo len v roku 1990. Veď niektorí hneď po páde socializmu mali ohromné majetky, zaujímalo by ma, či ich mohli v tom období nadobudnúť. Zoberte si len tie obrovské vily, ktoré majú niektorí bývalí komunistickí papaláši. Kde ich zobrali, keď vtedy také veľké platy nemali," poznamenala v súvislosti s návrhom premiéra Fica, na základe ktorého by sa mali skúmať len majetky nadobudnuté po 1. januári 1990. "Teda, keď už dokazovať, tak nech sa dokazuje od podlahy. Ja s tým problém nemám," odkázala.

Predseda poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos zopakoval postoj strany, že tá je ochotná v tejto veci hlasovať za. "Je tu ale otázka, čo robil Smer-SD tri a pol roka. Veď majú politickú silu, majú vládu, majú poslancov a opozícia viackrát deklarovala ochotu túto vec podporiť. My sme už podali takéto návrhy, žiaľ, vládna koalícia ich nepodporila. Postoj Fica je tak marketingový ťah," vyhlásil.

SMK však podľa jeho slov zatiaľ nepozná detaily týchto návrhov, a vyjadrí sa až po ich prerokovaní v poslaneckom klube. "No som presvedčený, že tak ako v minulosti aj teraz bude väčšina poslancov SMK za jedno z týchto riešení," uzavrel.

01 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 02 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 03 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 04 - Modified: 2024-04-26 07:22:04 - Feat.: - Title: Začala druhá časť najväčších volieb na svete. Indovia si do parlamentu volia svojich zástupcov 05 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 13:17