StoryEditor

Sulík pre DPA: Euroval nikdy nepodporíme

14.09.2011, 18:10
Autor:
ČTKČTK
Na Slovensku sa stále jasnejšie rysuje blokáda pripravovaného opatrenia na ochranu eurozóny.

Proti sa totiž stavia vládna strana Sloboda a Solidarita (SaS), ktorú vedie predseda parlamentu Richard Sulík, uviedla dnes agentúra DPA. S rozšírením právomocí záchranného fondu eurozóny (EFSF) a so zriadením Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) musia ale súhlasiť všetky krajiny platiace eurom.

"Budeme proti tomu hlasovať v každom prípade," povedal v rozhovore s DPA Sulík. Táto druhá najsilnejšia vládna strana štvorčlennej stredopravej koalície vedie front odporcov ochranných euroopatrení. Bez podpory SaS potom Radičová nemôže počítať s ich schválením v parlamente. Výhrady, že ohrozuje stabilitu celej EÚ, Sulík odmieta. "To nikdy nebol náš zámer a tiež to nebude naša vina," povedal. Skutočná chyba je podľa neho v tom, že EÚ už nedodržiava svoje vlastné pravidlá. Argument Radičovej, ktorá kedysi sama patrila k odporcom záchranných mechanizmov, že "teraz nejde len o záchranu jednotlivých krajín, ale vôbec celého eura", označil Sulík za prázdnu frázu. "Tiež štát Kalifornia upadol do platobnej neschopnosti, bez bol ohrozený dolár," dodal.

Miesto uloženia záťaže za chyby bánk a nezodpovedných vlád na európskych daňových poplatníkov, je nevyhnutné nechať krajiny ako Grécko zbankrotovať. Len tak je možné uchrániť zvyšok eurozóny. Namiesto toho sa ale vraj EÚ vydala na cestu, ktorá je z princípu zlá. "S dlhmi sa bude bojovať dlhmi. To nemá žiadnu logiku."

S ohľadom na Nemecko nevidí Sulík podľa DPA v sporoch o záchranný mechanizmus žiadne nebezpečenstvo pre už tak krehkú vládnu koalíciu. "Táto spojitosť je pritiahnutá za vlasy. Ani Merkelová nemá za sebou v tejto otázke žiadnu dostatočnú vládnej väčšinu. Napriek tomu nikto neočakáva, že pre to odstúpi."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 17:23