StoryEditor

Lekári znova hrozia štrajkom. Nepáči sa im prístup vlády

10.12.2011, 14:31
Autor:
TASRTASR
Aktualizované | Odborársky predák vyzval vládu, aby si splnila bezodkladne záväzky voči lekárom.

Lekárske odbory dnes vyhlásili štrajkovú pohotovosť lekárov. Nepáči sa im totiž, ako vláda a parlament pristupujú k napĺňaniu ich požiadaviek z memoranda, na ktorom sa odbory a kabinet dohodli, čo viedlo k návratu asi 1200 lekárov do slovenských nemocníc. "So znepokojením sme prijali správy, že memorandum je zo strany vládnych politikov i niektorých poslancov flagrantne spochybňované," uviedol dnes šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Marian Kollár.

Štrajková pohotovosť, ktorá sa pacientov zatiaľ nedotkne, má trvať až do splnenia záväzkov z memoranda.     

Ostražití lekári
Odborársky predák preto vyzval vládu aj parlament, aby si splnili záväzky voči lekárom a pacientom, a to bezozbytku a neodkladne. "Zostávame i naďalej ostražití a v prípade nesplnenia už dohodnutých požiadaviek, sme pripravení opätovne a okamžite konať," vyhlásil Kollár. Zároveň zdôraznil, že splnenie všetkých požiadaviek je rovnako dôležité vrátane zrušenia transformácie nemocníc na akciové spoločnosti. "Má pre nás rovnakú prioritu, ako ostatné tri požiadavky," povedal Kollár.     

Myslí si, že v čase, keď sa vláda snaží o zabezpečenie dôveryhodnosti SR v zahraničí, zabúda na to, že sa musí uchádzať aj o dôveryhodnosť občanov. Vyjadrenia premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) o tom, že naplnenie ich požiadaviek je už v rukách poslancov, si podľa jeho slov nemožno vysvetliť inak, ako absolútna strata dôveryhodnosti. "Nechceme veriť, že jej podpis na memorande má skutočne len cenu toho obyčajného pera, ktorým toto memorandum podpisovala," doplnil. Za podivuhodné tiež odbory považujú vyjadrenia predsedu parlamentného výboru pre zdravotníctvo Viliama Novotného (SDKÚ-DS), ktorý s nimi rokoval a teraz avizoval, že nepodporí zrušenie transformácie.     

Záväzky vlády
Ako poukázal Kollár, dohoda v podobe memoranda, ktorej vznik traumatizoval spoločnosť, znamená záväzky na oboch stranách. Pripomenul, že vláda sa v zastúpení jej predsedníčky zaviazala k riešeniu ich štyroch systémových požiadaviek. Napriek tomu sa však štát podľa neho snaží všemožne ľudí presvedčiť, že lekárom išlo iba o platy, čo dnes opätovne odmietol. Tvrdí, že riešenie platovej požiadavky nebude pre mnohých lekárov znamenať prakticky nič a išlo im o systémovú zmenu.     

Ministerstvo zdravotníctva podľa svojej hovorkyne Kataríny Zollerovej postupuje v súlade s memorandom podpísanom premiérkou. Poznamenala, že lekári už podpísali nové pracovné zmluvy, ktoré im garantujú rast platov. Pripravené už majú byť aj novely zákonov reflektujúce požiadavky lekárov. "LOZ by malo prestať traumatizovať pacientov a malo by sa sústrediť na to, ako napraviť naštrbenú dôveru medzi pacientmi a lekármi. Ministerstvo tiež očakáva, že LOZ začne plniť memorandum a spracuje protikorupčné opatrenia a Etický kódex správania sa lekárov," zhrnula pre TASR.     

Úrad vlády (ÚV) SR zatiaľ vyjadrenia odborárov nekomentoval. "Pani premiérka bude reagovať, len keď sa dobre vyspí," skonštatovala pre TASR riaditeľka Tlačového a informačného odboru ÚV SR Ľubica Pilzová. Šéfka kabinetu bola od stredy (7.12.) do piatka (9.12.) v Bruseli, kde sa konal summit Európskej únie, ktorý sa venoval záchrane eura.     

Požiadavky zdravotníkov
Podpísanie memoranda malo znamenať ukončenie odborárskej akcie hromadných výpovedí lekárov a ich návrat do nemocníc. Do akcie sa pôvodne zapojilo vyše 2400 lekárov, nakoniec na svojej výpovedi trvala asi polovica z nich. Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývali na dodržiavanie Zákonníka práce, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Ich naplnenie malo garantovať memorandum, ktoré vláda a LOZ podpísali 3. decembra.      

Napätie, ktoré vzniklo v súvislosti s odborárskou akciou, pocítili aj pacienti. V mnohých nemocniciach totiž došlo k odkladu plánovaných operácií. Viaceré zariadenia okrem toho avizovali, že by mali problém aj so zabezpečením akútnej lekárskej starostlivosti. Tomu mal zabrániť núdzový stav, ktorý vláda vyhlásila od 29. novembra v 13 slovenských obvodoch a 16 nemocniciach a ukončila 7. decembra. Napriek tomu však mnohí lekári nenastúpili do práce z dôvodu práceneschopnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:20