StoryEditor

Do teplárne sa vrátil tieň Brhela

25.09.2012, 00:00
Firmy, za ktorými stojí Brhel, sa po nástupe Ficovej vlády opäť dostávajú k biznisu so štátom.

S vládou Smeru-SD sa do Bratislavskej teplárenskej vrátili súkromní dodávatelia s vplyvným podnikateľom Jozefom Brhelom v pozadí. Sieť prepojení v štátnej akciovke „rozkryl“ v najnovšom blogu nezávislý novinár Tom Nicholson.

Vzťahy, ktoré BAT nadviazala v čase prvej vlády Roberta Fica s akciovkami Ene-Tep a Prvá rozvojová spoločnosť, sa teraz upevnili. Nicholson priniesol informáciu, že za oboma je akciovka Comenerg, ktorú v roku 2008 vlastnili Jozef Brhel a jeho brat Ivan.

Na pozemkoch teplární
Predchádzajúci manažment kontrakty považoval za otázne, alebo i nevýhodné. Staronové vedenie teplární ich, naopak, obhajuje. Zelenú po jeho nástupe dostal pozastavený projekt Cogen West Prvej rozvojovej spoločnosti.

Cez zariadenie, ktoré vyrába teplo a energiu, dodáva spoločnosť teplo pre Karlova Ves a Dúbravku namiesto odstaveného bloku štátne teplárne. Zariadenie stojí aj na pozemkoch štátnej teplárne.

Zmluvu podpísala Bratislavská teplárenská päť dní po parlamentných voľbách v roku 2010. Bývalé vedenie ju označilo za neplatnú, jej obnovenie včera potvrdila hovorkyňa Jarmila Galandáková. V letnom období je podľa nej pre nedostatočný odber tepla neefektívne prevádzkovať celý teplárenský blok.

„Je to ekonomicky výhodnejšie a z environmentálneho aspektu efektívne,“ vysvetlila Galandáková. Doterajší šéf teplární Peter Kret sa k téme nechcel včera vyjadriť. Odôvodnil to tým, že už nie je vo funkcii.

Vo výročnej správe, ktorú Kret predkladal, sa konštatovalo, že akciovka v tejto časti hlavného mesta disponuje dostatočnými výrobnými kapacitami. Štúdia, ktorú si dal vypracovať, potom odporúčala prevádzkovať zdroj vo vlastnej réžii.

Opravuje Ene-Tep
Nicholson tiež priniesol informáciu, že súčasný šéf teplární Vladimír Raček profituje na zákazke, o ktorej pridelení rozhodla v minulosti BAT pod jeho vedením. Subdodávateľom teplární bola vlani podľa dokumentov, ktoré má k dispozícii, spoločnosť Račekovej manželky Energyr. Služby mala dodávať cez spoločnosť Ene-Tep.

Raček, ktorý zastáva funkciu predsedu predstavenstva, po hovorkyni odkázal, že sa k zmluvným pomerom spoločnosti Energyr nebude vyjadrovať. „Nedisponuje mandátom, ktorý by ho na to oprávňoval,“ uviedla Gandaláková. Manželka Račeka na otázky HN nereagovala.

Ene-Tep robí externe pre teplárenskú údržbu zariadení od roku 2008. Spoluprácu hovorkyňa teplárne označila za efektívnu. Bývalé vedenie sa na kontrakty pozeralo menej pozitívne. Tvrdilo napríklad, že 400-tisíc eur ročne sa vynakladá na duplicitné činnosti.

Riaditeľ Ene-Tepu Slavomír Fuňa sa najprv o tejto téme nechcel s HN rozprávať, neskôr prisľúbil, že odpovie na otázky zaslané mejlom. Do uzávierky článku však neprišli. Na majetkové pozadie sme sa pýtali predsedu Predstavenstva Comenergu Kolomana Ondruša. Prisľúbil, že sa vyjadrí dnes. S Jozefom Brhelom sa nám skontaktovať nepodarilo.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 04:54