StoryEditor

Žitňanská: Na rušení ministerstviev vláda v tomto roku neušetrí nič

20.01.2010, 15:26
Autor:
TASRTASR

Samotné zníženie počtu ministerstiev ešte negarantuje finančnú úsporu. Navyše akékoľvek zoštíhlenie vlády prináša v prvom roku zvýšené náklady, napríklad na odstupné pre odchádzajúcich zamestnancov, a až v ďalších rokoch môže priniesť úspory. V reakcii na vyhlásenia predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), ktorý chce časť tohoročného výpadku štátnych príjmov spôsobeného znížením spotrebnej dane z nafty kompenzovať aj znížením počtu ministerstiev, to povedala poslankyňa SDKÚ-DS Lucia Žitňanská.

Táto vláda podľa nej na znížení počtu ministerstiev určite neušetrí nič a úspory sa pravdepodobne nedosiahnu ani v celoročnom kontexte. "SDKÚ-DS považuje tento návrh za klamlivý, politicky nekorektný a zároveň populistický," vyhlásila Žitňanská, podľa ktorej vláda predstiera, že chce šetriť, aby prekryla svoje kauzy. Pripomenula tiež, že vláda nesplnila svoj sľub zoštíhliť štátnu správu o dvadsať percent.

"Dnes naozaj nikto neuverí, že problémy mýta je možné vyriešiť tým, že budúca vláda bude mať menej ministerstiev," vyhlásila Žitňanská, ktorá nevidí dôvod ani na prejednávanie tohto návrhu v skrátenom legislatívnom konaní. Podľa Žitňanskej nie je kľúčové mechanické zníženie počtu ministerstiev, ale ich reorganizácia tak, aby sa odstránili duplicity a dosiahlo efektívnejšie fungovanie týchto inštitúcií.

"Zásadne nesúhlasíme v súčasnej dobe so zrušením ministerstva životného prostredia (MŽP)," zdôraznila poslankyňa, podľa ktorej si ani verejnosť neželá podriadenie ochrany životného prostredia rezortu pôdohospodárstva.

Navyše zníženie počtu ministerstiev navrhuje táto vláda až pre kabinet, ktorý ju vystrieda po júnových parlamentných voľbách. Podľa Žitňanskej však môže mať nová vláda vlastnú predstavu o počte ministerstiev. "Bude musieť znovu meniť zákon?," opýtala sa poslankyňa.

Predstavitelia najsilnejšej opozičnej strany SDKÚ-DS pri svojej predstave zefektívnenia vlády vychádzajú z analýz Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť. Sú presvedčení, že v rámci efektívnejšieho fungovania verejnej správy možno okamžite zrušiť post podpredsedu vlády bez portfólia (vicepremiér pre európske záležitosti, vedomostnú spoločnosť a ľudské práva a menšiny), ako aj ministerstvo hospodárstva a výstavby.

Žitňanská zároveň tvrdí, že do budúcnosti sa dá uvažovať o zlúčení ministerstva zdravotníctva a rezortu sociálnych vecí a rodiny. "Hlásime sa k cieľu viac za menej. V rámci neho chceme znížiť počet členov vlády zo 16 na 12, štátnych tajomníkov z 28 na 16 až 17, počet ministerstiev zo 14 na 11 a zníženie počtu regulačných úradov z ôsmich na dva," informovala Žitňanská. Podľa jej slov však táto zmena musí znamenať menej korupčných príležitostí a priniesť viac pre Slovensko. "Agenda ministerstiev musí zodpovedať výzvam, pred ktorými Slovensko stojí a musí sa zvýšiť kvalita služieb pre občana," apelovala.

V prípade definitívneho schválenia vládneho návrhu zníženia počtu ministerstiev by mala mať Slovenská republika od 1. júla tohto roka o dve ministerstvá menej. Poslanci Národnej rady SR dnes po ostrej diskusii rozhodli, že novelu zákona o organizácii činnosti vlády a ústrednej štátnej správy posunú do druhého čítania. Právna norma, ktorú parlament prerokúva v skrátenom legislatívnom konaní, by tak mala byť definitívne schválená ešte v priebehu dnešného dňa.

Z vládneho návrhu vyplýva, že pôsobnosť ministerstva výstavby (MVRR) má prejsť na nové ministerstvo hospodárstva a výstavby okrem kompetencie na úseku verejných prác. Tá by spadala pod Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Koordinácia využívania finančných prostriedkov z fondov EÚ by prešla na Úrad vlády SR. Zlúčenému ministerstvu by pribudla kompetencia týkajúca sa stavebnej a bytovej politiky. Presunie sa pod neho celý Štátny fond rozvoja bývania.

Zrušením envirorezortu by doterajšie kompetencie prešli na ministerstvo pôdohospodárstva. Vznikne tak Ministerstvo pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky. Prejde pod neho aj agentúra na podporu regionálneho rozvoja, ktorá v súčasnosti pôsobí pod MVRR.

Zmeniť sa má aj súčasný názov ministerstva školstva na Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Pod ministerstvo kultúry by prešlo portfólio cestovného ruchu, a tak by pod neho spadala Slovenská agentúra pre cestovný ruch. Jeho nový názov by bol Ministerstvo kultúry a cestovného ruchu SR.

Obvodné úrady v pôsobnosti ministerstva vnútra preberú na seba kompetencie územného a stavebného poriadku, čo umožní zrušiť časť špecializovanej štátnej správy, ktorou sú krajské stavebné úrady.

Podľa premiéra Roberta Fica by tieto opatrenia mohli priniesť úspory od 11,62 milióna do 13,28 milióna eur ročne. "Napĺňame ambíciu, aby aspoň časť dopadov, ktoré bude mať rozhodnutie znížiť spotrebnú daň na naftu, bola krytá tým, že budeme šetriť v rámci vládnej spotreby," vysvetlil premiér. Minister financií Ján Počiatek (Smer-SD) však otázku, či vie ušetrenie zaručiť, označil za hypotetickú.

01 - Modified: 2024-05-02 14:00:43 - Feat.: - Title: Fico tvrdo kritizoval politiku Bruselu: Európska únia je bezradná, zo samitov sú vojnové kabinety 02 - Modified: 2024-05-03 08:13:39 - Feat.: - Title: Fico o druhom pilieri: Nechceme ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením 03 - Modified: 2024-05-02 13:06:09 - Feat.: - Title: Ficov jasný odkaz Slovensku. Vylúčil vyslanie našich vojakov na Ukrajinu 04 - Modified: 2024-05-02 10:39:30 - Feat.: - Title: Bez nového sa nevieme posunúť ďalej. Vláda ohlási výstavbu atómového bloku v Jaslovských Bohuniciach 05 - Modified: 2024-05-01 21:01:18 - Feat.: - Title: Slovensko by malo prispievať k formovaniu spoločných európskych stanovísk, vyhlásil Fico v prejave
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 23:23