StoryEditor

Súperi v SDKÚ kritizujú Žitňanskú

15.05.2012, 00:00
Štyri dni pred straníckym kongresom nie je jednoznačné, kto spomedzi troch záujemcov má najväčšie šance nahradiť Mikuláša Dzurindu v kresle predsedu.

Navonok ide o pokojnú súťaž, ale vo vnútri strany zvádzajú traja kandidáti súboj, v ktorom nešetria protivníka. Najviac to pociťuje Lucia Žitňanská.

Pochybnosti o zmene
Bratislavská krajská šéfka Žitňanská čelí kritike, že chce pokračovať v centralizácii SDKÚ. Prezídium strany preto zastavilo jej návrh zmeny stanov, ktorý mala predstaviť na sobotňajšom kongrese. Chcela nimi okrem iného zaviesť hodnotenie miestnych zväzov. „Vyhranili sme sa proti sebe, dôkazom sú napríklad tie stanovy,“ priznáva jej súper o predsednícky post Viliam Novotný, ktorý inicioval ich stiahnutie. Žitňanská trvá na tom, že vie, akú zmenu modrá strana potrebuje. „Moja politická predstava je, aby SDKÚ bola znovu taká silná, že pritiahne ostatné strany a spolu budeme predstavovať alternatívu voči Smeru,“ tvrdí.

Kritika pre prieskum
Obaja protikandidáti nechávajú Žitňanskej v súperení o post lídra pocítiť aj to, že utajovala interný povolebný prieskum preferencií, v ktorom SDKÚ spadla po štyri percentá. Informovali o ňom HN. „Dáka skupina ľudí v centrále niečo robí, a väčšinou to v regiónoch ani netušíme,“ uviedol Novotný. Pavol Frešo sa domnieva, že popularita strany narastá, odkedy sa o kreslo predsedu uchádzajú viacerí. „Pomerne sebavedome hovorím, že neexistuje, aby to dnes bolo niečo nad tri percentá, dôvera SDKÚ-DS už rastie,“ vyhlásil.

Druhé kolo?
Kraje nie sú vo výbere nového šéfa strany jednotné. Väčšina delegátov sa bude rozhodovať bez odporúčania svojej členskej základne. „Nie som outsider,“ tvrdí Novotný, ktorý chce ťažiť najmä z toho, že nie je Bratislavčan a pozná štruktúry strany. Opiera sa nielen o rodné Košice. Žitňanská sa zas spolieha, že straníci ocenia jej víziu a rozhodnutie oznámiť kandidatúru ešte pred parlamentnými voľbami. „Konečné rozhodnutie je na delegátoch,“ uviedla. Frešo verí, že na predsedu má najväčší predpoklady. „Volá sa to vodcovstvo a v tomto si trúfam spomedzi kandidátov najviac.“ Ak nikto z nich nezíska na zvolenskom sneme nadpolovičnú väčšinu hlasov, stranu čaká druhé kolo.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:26