StoryEditor

Prieskum: Mikuláš Dzurinda už nie je líder pravice

17.01.2012, 23:00
SDKÚ-DS pod vedením Mikuláša Dzurindu stráca pozíciu najsilnejšej pravicovej strany.

Vyšší počet hlasov dosiahlo KDH. Ukazuje to najnovší prieskum agentúry MVK, ktorý zbieral údaje začiatkom januára. Rozdiel medzi KDH a SDKÚ-DS je 0,3 percenta.

Kým kresťanskí demokrati sa držia na úrovni okolo deviatich percent, SDKÚ-DS už dlhodobo stráca. Riaditeľ agentúry MVK Pavel Haulík hovorí, že sú za tým vnútorné problémy strany, napríklad odchod Ivety Radičovej. „V prieskume sa navyše prejavila už aj kauza Gorila, aj keď ešte nie v plnom rozsahu,“ vysvetlil Haulík. Údajný spis zverejnený na webe totiž hovorí o miliónovej korupcii, privatizačných províziách a zahraničných účtoch SDKÚ z čias druhej Dzurindovej vlády.

SDKÚ na pokles preferencií reagovať nechcela. „Aj keď je otázka lídra pravice pre médiá nepochybne zaujímavá, pre nás je najdôležitejšie a kľúčové, aby sme ľuďom predstavili programovú alternatívu voči politike Smeru,“ znelo stručné stanovisko hovorcu Michala Lukáča.

KDH nechce prieskum preceňovať a do úlohy lídra pravice sa nepasuje. „Jeden prieskum nemusí znamenať nič,“ reagoval podpredseda strany Július Brocka.

Kauza Gorila môže podľa Haulíka spôsobiť ešte hlbší pokles preferencií SDKÚ-DS. „Bude záležať na tom, aké ďalšie fakty sa objavia a čo sa preukáže,“ myslí si. Poslanec Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS) si z prieskumu ťažkú hlavu nerobí. „SDKÚ nedosahovala v prieskumoch nikdy vysoké preferencie. Vo voľbách potom vždy dosiahla lepší výsledok,“ hovorí Galbavý.

KDH podľa Haulíka už viackrát stálo pred výzvou stať sa lídrom pravice, doteraz ju však nikdy nedokázalo využiť. „Dnes tu šanca je, no musia priniesť novú krv a témy,“ myslí si Haulík.

Podľa prieskumu by sa pravica spolu s Obyčajnými ľuďmi dotiahla na Ficov Smer-SD. Oba tábory by vo voľbách dosiahli po sedemdesiatpäť mandátov. Národniari Jána Slotu by v parlamente nesedeli. Podpredseda Smeru Dušan Čaplovič vníma výsledok strany pozitívne. „Dokazuje to, že našu koaličnú a dnes aj opozičnú prácu sme robili dobre,“ povedal.

Podľa Haulíka si presne takýto výsledok v Smere želajú. „Nikto bez Smeru nebude môcť vytvoriť vládu. Navyše, keďže bude musieť mať koaličného partnera, zodpovednosť za vládnutie v ťažkých časoch ekonomickej krízy nebude len na jeho pleciach.“ Smer opakuje, že si želá jedného partnera. „Pre Smer by bola ideálna dvojkoalícia,“ potvrdil Čaplovič.

Zdá sa, že opätovné vytvorenie širokej stredopravej koalície je definitívne mimo hry. Rázne ju odmieta KDH. „Do tej istej rieky sa dvakrát vstúpiť nedá. Bolo by zvrátené, ak by sa dali dokopy tí, ktorí prednedávnom skončili,“ myslí si Brocka. Pre stranu je podľa neho prioritou koalícia troch pravicových strán. So SaS ani s Obyčajnými ľuďmi po voľbách vraj nepočítajú.

Aj najnovší prieskum potvrdil hroziacu nízku voličskú účasť, ktorá by podľa neho dosiahla len 43 až 48 percent. Tá podľa Haulíka nahráva stranám so stabilným voličských jadrom. „Môžu z nej ťažiť najmä Smer a KDH,“ myslí si. Nízkou účasťou podľa neho voliči dávajú stranám najavo, že sú nespokojní s tým, čo robia. Práve dnes pritom štartuje oficiálna kamapaň pred marcovými voľbami.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 06:33