StoryEditor

Tresty za kauzu odpočúvaní hrozia sudcovi aj médiám

22.11.2011, 23:00

Premiérka Iveta Radičová viní v kauze odpočúvania aj ďalšie hlavy. Okrem ministra obrany Ľubomíra Galka (SaS) podľa nej porušili zákon aj novinári a sudca, ktorý schválil odpočúvania. "V médiách boli zverejnené utajované skutočnosti, čím došlo k porušeniu zákona. Národný bezpečnostný úrad koná, lebo je povinnosťou každej osoby podľa zákona odovzdať utajovanú skutočnosť, pokiaľ sa k nej dostane," vyhlásila včera premiérka Iveta Radičová.

Médiá -- napríklad denníky Pravda a Nový Čas v ostatných dňoch uverejnili prepisy odpočúvaní z prostredia vojenskej kontrarozviedky. "Prepisy odposluchov sú jednoznačne utajovanou informáciou, ide o tzv. záznam operatívnej informácie, a ten podlieha režimu utajenia," vysvetľuje bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Za tento postup im hrozí trest. "Či budú novinári aj obvinení, je otázne. Mohli zverejniť utajované informácie vo verejnom záujme, to však už musí posúdiť vyšetrovateľ, prokurátor či sudca," dodáva Žitný. Trestný zákon stanovuje za ohrozenie utajovanej skutočnosti väzenskú celu na obdobie do troch rokov.

Za povolenie odpočúvania novinárov bude zodpovedať aj sudca. "Ministerstvo spravodlivosti v rámci svojich kompetencií koná a prešetrí rozhodnutia sudcov a sudcu, ktorí legalizovali odposluchy," upozornila predsedníčka vlády. Hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla však bližšie informácie o konaní rezortu v tejto veci nevedel uviesť. "Ministerstvo v rámci svojich kompetencií koná. Ministerka sa osobne vyjadrí k prípadu zajtra," tvrdí Bubla.

Médiá v ostatných dňoch priniesli informácie, že trojicu žurnalistov denníka Pravda odpočúvala Vojenská obranná služba. Galko tvrdí, že išlo o legálne odpočúvania schválené súdom.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 21:17