StoryEditor

Dajte Európe viac peňazí, vyzýva šéf europarlamentu

19.09.2012, 00:00
Európska únia očakáva od štátu, že bude platiť viac. "Nafúknuť" chce európsky rozpočet.

Európska únia opäť očakáva od Slovenska, že bude platiť viac. Tentoraz chce „nafúknuť“ európsky rozpočet. „Náš rozpočet je rozpočtom investícií a rozvoja, a nie rozpočtom míňania, akým sú rozpočty národných krajín. To je dôvod, prečo ho žiadame zvýšiť,“ uviedol v rozhovore pre HN predseda európskeho parlamentu Martin Schulz, ktorý bol včera na návšteve u nás.

Argumentuje napríklad aj tým, že rozpočet únie je zhruba len tretinový v porovnaní s rozpočtom jedného členského štátu – Nemecka. Od slovenskej vlády očakáva, že povie áno. Kabinet Roberta Fica by s prípadným zvýšením nášho príspevku do spoločnej kasy problém nemal. Dôvodí to tým, že pre krajinu to bude aj tak výhodné. „Slovensku sa stále oplatí členstvo v Európske únii, keďže z jej rozpočtu dostáva a dostane omnoho viac, ako do nej dáva,“ povedala hovorkyňa Úradu vlády Beatrice Hudáková.

Podľa údajov ministerstva financií sme napríklad v roku 2011 dostali z Bruselu viac ako dve miliardy. Minuloročný rozpočet únie bol viac než 140 miliárd eur. Slovensko sa na ňom podieľalo sumou takmer 705 miliónov.

Včerajšie vystúpenie Schulza v pléne slovenského parlmentu podrobili ostrej kritike najmä liberáli z SaS.
„To, čo dnes predstavitelia únie ako Martin Schulz prezentujú, je falošná solidarita. Tá slúži len k tomu, aby presúvala bohatstvo napríklad zo Slovenska k citeľne bohatším krajinám. Falošná solidarita ženie Slovensko do stále vyšších a vyšších dlhov,“ povedal po vystúpení predsedu európskeho parlamentu šéf liberálov Richard Sulík (SaS). Ten je známy negatívnym postojom k eurovalu. Začiatkom tohto roka mal ostrú výmenu názorov v nemeckej televízii práve so Schulzom.

Bez diskusie
Sulík ale tentokrát nemal možnosť reagovať na Schulza priamo v pléne, za čo viní šéfa parlamentu Pavla Pašku. „Ako sa na správneho socialistu patrí, pán Paška nepripustil žiadnu diskusiu.“

Sulík tvrdí, že predstavy o budúcnosti únie, ktoré prezentoval Schulz, mu naháňali husiu kožu. „Hovoril o tom, ako vznikne akýsi superštát, kde sa bude všetko kontrolovať a riadiť z Bruselu. Pán Schulz hovoril o nebezpečných myšlienkach, ktoré boli zabalené do pekných slov,“ skonštatoval Sulík. Schulz napríklad uviedol, že 17 národných vlád je akousi prekážkou hospodárskeho rozvoja. To sa nepáčilo ani predsedovi SDKÚ-DS Pavlovi Frešovi.

„Náš názor je jasný, len čo sa vzdáme daňovej, odvodovej politiky, tvorby podnikateľského prostredia, vlastných zákonov, ktoré umožňujú ľudí zamestnávať, ľuďom zarábať, v tom momente budeme neslobodní a budeme odkázaní na milodary z Bruselu,“ varoval Frešo.

Referendum
Liberáli chcú presadzovať uskutočnenie referenda. „Sme predsvedčení, že občania Slovenska by sa nemali vzdať práva rozhodnúť o presunutí národných kompetencií smerom k Bruselu bez toho, aby o tomto nebolo uskutočnené referendum,“ povedal Juraj Miškov (SaS). Za vyhlásenie referenda sú ochotní aj zbierať podpisy. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:56