StoryEditor

Opozícia sa na odvolávaní ministrov nevie zhodnúť

08.01.2010, 10:38
Autor:
TASRTASR

Predstavitelia opozičných strán SDKÚ-DS, SMK a KDH zatiaľ nie sú jednotní v otázke potreby odvolávania tých členov vlády, ktorých rezorty v poslednom období poznačili rôzne kauzy. K jednotnému názoru by mohlo prispieť spoločné stretnutie, ktoré navrhuje SMK.

Kým predseda Republikovej rady tejto strany Iván Farkas si vie predstaviť pokus opozície o odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka pre kauzu výbušnina, šéfa rezortu dopravy Ľubomíra Vážneho (obaja Smer-SD) za elektronické mýto a aj ministerky práce Viery Tomanovej (nominantka Smeru-SD) za sociálne podniky, Július Brocka (KDH) vidí priestor len v prípade vicepremiéra Kaliňáka. Šéf poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislav Janiš si zase myslí, že je už príliš krátky čas do volieb a v júni 2010 o týchto záležitostiach rozhodnú občania.

Farkas dnes pre TASR na margo spomínaného navrhovaného stretnutia povedal, že už nastal čas diskutovať v rámci opozície. "Ak lídri SDKÚ-DS a KDH majú záujem pred voľbami zintenzívniť spoluprácu medzi našimi stranami, tak toto by mohlo byť konkrétnou agendou, o ktorej by sme mohli hovoriť v najbližších dňoch," vysvetlil. Tvrdí, že diskutovať o týchto témach by sa malo ešte v januári možno aj v rámci okrúhleho stola, ktorý v decembri 2009 avizoval šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda.

Poslanec za SMK hovorí, že ak by to bolo v jeho moci, tak by po diskusii inicioval s ostatnými kolegami zváženie možnosti odvolania všetkých spomínaných ministrov. Farkas odmieta výrok, že na odvolávanie nie je z dôvodu blížiacich sa volieb vhodný čas. "Keby takéto lapsusy nastali pred rokom, tak vtedy by to bolo predmetom diskusie a teraz nie?" pýtal sa. Podľa jeho slov sa totiž týmito kauzami poškodilo renomé Slovenska. Pripúšťa však, že opoziční predstavitelia sa na zvolaní mimoriadnej schôdze NR SR nedohodnú. O forme stretnutia má rozhodnúť pondelkové (11.1.) celoštátne Predsedníctvo SMK.

Podľa Brocku je kauza sociálnych podnikov stále otvorená, keďže to stále prešetruje Európska komisia. Prípad mýta síce považuje za veľmi vážnu vec, no kauza výbušnina je podľa jeho slov mimoriadnou udalosťou a medzinárodným škandálom, ktorým sa možno budú zaoberať aj orgány EÚ. "Opozičné strany by tu mali zvážiť, čo je primeraná reakcia. Najvhodnejšie by bolo, keby dotyčný minister odstúpil sám a ak to neurobí, tak opozícia má možnosť zvolať mimoriadnu schôdzu a hlasovať o jeho odvolaní," konštatoval pre TASR.

Janiš upozornil, že je päť mesiacov do volieb a ak predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) a samotní ministri nezvážili svoj krok a po takýchto prešľapoch neodídu sami, rozhodnú voliči. "Ten čas je príliš krátky a zodpovednosť je na predsedovi vlády, ktorý má v dvoch rezortoch dva obrovské škandály," podčiarkol. Myslí si, že radšej ako by do toho mala začať búšiť opozícia, mal by dostať priestor premiér.

Na margo rokovania opozičných strán podotkol, že stretávať sa a komunikovať treba. "V tomto sme na jednej vlnovej dĺžke," potvrdil dnes pre TASR. Upozornil však, že nie je zástancom zvolávania politických strán cez médiá. "Najskôr by mali prebehnúť možno aj médiami nesledované rokovania a zosúladenie myšlienok. Toto je také predbiehanie zo strany SMK," uzavrel.

01 - Modified: 2024-04-24 14:13:06 - Feat.: - Title: KDH nesúhlasí s využitím vkladov z druhého piliera na štátne investície 02 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 03 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát 04 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 05 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 22:24