StoryEditor

Zánik Kramárov plánovali dlho

16.02.2012, 23:00
Dlhy v desiatkach miliónov eur viedli bratislavskú univerzitnú nemocnicu k úvahám o zrušení niektorých pracovísk vrátane Kramárov.

Ministrovi zdravotníctva Ivanovi Uhliarikovi (KDH) to navrhol ešte bývalý riaditeľ nemocnice Jozef Sabol. Predtým, ako ho Uhliarik vlani odvolal, mala nemocnica dlh 62 miliónov eur, ktorý každý mesiac rástol o 4 milióny. V závere roka nemocnica začala odkladať plánované operácie, aby dosiahla vyrovnané hospodárenie.

Sabol chcel dostavať Rázsochy a zrušiť tri nemocnice vrátane Kramárov. „Zostali by len dve v Ružinove a Petržalke, ktoré by fungovanie Rázsoch podporovali,“ povedal pre HN. Priznal, že pracoviská nespĺňajú technické normy a ich opravy by si vyžiadali 200 miliónov eur.

O zrušení nemocnice na Kramároch sa hovorí vo veľkom aj teraz. Ministerstvo zdravotníctva sa však ohradilo proti tvrdeniam, že jeho šéf Ivan Uhliarik (KDH) plánoval pred parlamentnými voľbami jej predaj. Podľa hovorkyne Kataríny Zollerovej ide o pracovné verzie návrhov, ktoré ešte neprerokovala vláda ani gremiálna porada rezortu. „A možno je medzi nimi aj taký, ktorý o tom hovorí,“ tvrdí Zollerová.

„Zrušenie plánovalo vedenie nemocnice spolu s Uhliarikom vlani, keď sme dávali hromadné výpovede,“ tvrdí zdroj HN z nemocnice.
Uvažovalo sa vraj o presune pacientov do nemocníc v Starom Meste a v Podunajských Biskupiciach, čo Zollerová nepoprela. „Nemocnica v Starom Meste je v zlom technickom stave, nie je ľahko dostupná pre sanitky a nemá dostatok operačných sál či parkovacích miest. Podunajské Biskupice sú bez funkčných operačiek a technicky zastarané,“ tvrdí aj exminister Richard Raši (Smer-SD). Podľa neho by problém vyriešila dostavba univerzitnej nemocnice, ktorá by spolu s terajšími nemocnicami v Ružinove a Petržalke mala tvoriť silnú trojku nemocníc. Ratko Sudecký

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 04:58