StoryEditor

Zistenie HN: Za kauzu Bielik odškodňovali

25.11.2012, 23:00
Bol súdený za stratu odposluchov, ktoré mali dokázať údajnú korupciu Bielika.

Bol súdený za stratu odposluchov, ktoré mali dokázať údajnú korupciu bývalého starostu Rače Pavla Bielika. Teraz mu má štát vyplatiť rekordné odškodné.

Bývalý riaditeľ odboru technickej podpory zvláštnych policajných činností Peter Polák vysúdil od ministerstva vnútra nemajetkovú ujmu vo výške 53 110 eur. Vyplýva to z rozsudku Krajského súdu v Bratislave, ktorý majú HN k dispozícii.

Polák bol jedným z troch policajných funkcionárov, ktorí museli opustiť políciu kvôli strate celej série policajných nahrávok v roku 2004.

Ich stíhanie pre zneužitie právomocí verejného činiteľa sa štátu nepodarilo úspešne zavŕšiť. Všetci traja boli súdom oslobodení.

„K strate nahrávok došlo v priestoroch, do ktorých ani len nemal prístup,“ tvrdí právny zástupca Peter Vačok, že jeho klient bol stíhaný neprávom.

Bývalý minister vnútra Vladimír Palko je stále presvedčený o zlyhaní Poláka. „Rozsudok tohto typu bude podnecovať k neplneniu si povinností a k lajdáctvu.“

Polákove odškodnenie je podľa nedávneho prieskumu HN zrejme druhé najvyššie, aké súdy priznali podľa zákona o zodpovednosti štátu za škodu spôsobenú nesprávnym úradným postupom. Najviac, 150-tisíc eur, vysúdil Štefan Harabin od Generálnej prokuratúry za potvrdenie rozhovoru s Bakim Sadikim.

Polák bol zodpovedný aj podľa bývalého policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka. „Hrubým spôsobom porušil prísahu, ale to nesúvisí jedna k jednej s trestným stíhaním,“ povedal Spišiak.

Strata odposluchov mala veľký podiel na tom, že sa nepodarilo korupciu exstarostu Rače dokázať a súd niekdajšieho politika KDH spod obžaloby nakoniec oslobodil. Polícia mala na nich zaznamenať rozhovory medzi Bielikom a podnikateľom Jaroslavom Šuščákom, kde sa mali baviť o údajnej korupcii. V kauze išlo o úplatok 5 miliónov eur a výstavbu bytov v Rači.

Porucha na zariadení

Polák bol šéfom centrály, kde sa nahrávanie uskutočňovalo. Nahrávky zlikvidovala porucha na archivačnom zariadení. Vyšetrovateľom sa nepodarilo preukázať úmysel. Funkcionári boli stíhaní a súdení za to, že nezabezpečili ich zálohovanie.

Vačok vraví, že jeho klient sa, naopak, v rozpore s policajnými predpismi snažil nahrávky zachrániť. Podľa neho totiž mala centrála po odoslaní nahrávok na kraj tieto povinnosť vymazať. Polák však vydal príkaz na ich zachovanie, keď sa dozvedel o poruche archivačného zariadenia, tvrdí Vačok. Príkaz už odposluchy nezachránil.

Kým prvostupňový súd nárok Poláka zamietol, odvolací ho priznal v plnom rozsahu. Polák okrem nemajetkovej ujmy žiadal i 11 738 eur ako náhradu mzdy za prepustenie zo zboru. To mu však súdy nepriznali.

Sudkyňa vysvetľuje
„Bolo tam veľmi veľa faktorov, ktoré si už presne nepamätám,“ vysvetlila pre HN rozsudok predsedníčka senátu Edita Szabová. Odvolací súd nariadil doplniť dokazovanie, v rámci toho vypočul Polákove deti. „Dospeli sme k záveru, že stíhanie predstavovalo neskutočný zásah do jeho rodiny. Tá sa mu takmer rozpadla, mal veľmi vážne problémy s deťmi, ktoré sa prestali učiť, začali odchádzať z domu a piť,“ odôvodnila výšku ujmy sudkyňa.

Prieskum HN ukázal, že priemerná výška odškodného, ktoré prisudzujú súdy v sporoch s ministerstvom spravodlivosti podľa platného zákona, je necelých 9-tisíc eur. Ide o ľudí, ktorí boli neprávom väznení. Advokát Vačok si myslí, že je to málo. Ako vzor by mal podľa neho slúžiť úspech Harabina. „Predseda Najvyššieho súdu nebol vyhodený zo zamestnania, nebol perzekvovaný a dostal státisíce. To je kritérium, koľko by mali dostávať takíto ľudia.“ Ministerstvo spravodlivosti pod vedením Tomáša Borca (nominant Smeru-SD) teraz presadilo úpravu zákona, podľa ktorej už nebude možné za pochybenia štátu v budúcnosti vysúdiť viac ako 16-tisíc eur.

Ministerstvo vnútra sa proti rozsudku o Polákovom odškodnení bráni ešte dovolaním na Najvyšší súd. „O tom nebolo rozhodnuté,“ informovala Natália Hattalová z tlačového odboru rezortu vnútra. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 14:51