StoryEditor

Siskári o kauze Gorila aj naďalej mlčia

23.01.2012, 23:00
Vyšetrovanie kauzy Gorila v SIS zamrzlo. Príslušníci tajnej služby neboli zatiaľ zbavení mlčanlivosti.

Vyšetrovanie kauzy Gorila v SIS zamrzlo. Príslušníci tajnej služby zatiaľ neboli zbavení mlčanlivosti, ako to premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) po Vianociach sľúbila. Zviazaný jazyk má naďalej aj šéf SIS Karol Mitrík (na snímke).

Prezident Ivan Gapšarovič včera dostal stanovisko tajnej služby k zbaveniu mlčanlivosti šéfa SIS, ale rozhodol sa vyžiadať si ďalšie podklady od vyšetrovateľa. „V žiadosti totiž nie je odôvodnený účel, rozsah a lehota platnosti oslobodenia od povinnosti,“ vysvetlil prezidentov hovorca Marek Trubač. Prečo vyšetrovateľ poslal prezidentovi neúplnú žiadosť, ministerstvo vnútra nevysvetlilo. „Zatiaľ nepoznáme oficiálne stanovisko prezidentskej kancelárie,“ reagoval hovorca Gábor Grendel. Zbaviť Mitríka mlčanlivosti odporučil včera prezidentovi aj parlamentný ústavnoprávny výbor.

Právna diera?
Ku Gorile by mal vypovedať aj bývalý riaditeľ tajnej služby Jozef Magala. Kto má zbaviť mlčanlivosti jeho, je stále otázne. „To si musí vyjasniť vyšetrovací tím a špeciálny prokurátor s vedením SIS,“ reagoval Lipšic. Predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Radoslav Procházka (KDH) dilemu nemá. „Bývalého riaditeľa môže zbaviť mlčanlivosti súčasný riaditeľ SIS.“ Lipšic to odmieta s tým, že na tejto nejasnosti môže stroskotať Magalovo svedectvo k spisu.

Povinnosť mlčať majú stále súčasní a bývalí pracovníci SIS, ktorých plánujú vypočuť vyšetrovatelia. Na čo sa čaká v ich prípade, tajná služba neuviedla. „V súčasnosti je SIS pripravená spolupracovať, na pracovnej úrovni komunikuje s vyšetrovacím tímom,“ tvrdí napriek tomu minister vnútra Lipšic. Predošlé vyšetrovanie Gorily sa pred dvoma rokmi skončilo aj preto, že tajní nemohli prehovoriť.

Bubeníková provízie odmieta
Vyšetrovací tím, na ktorý dozerá špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, začal prešetrovať provízie spomínané v Gorile. Vyšetrovatelia sa obrátili aj na kolegov zo zahraničia. „Na štáty, do ktorých mohli alebo odkiaľ mohli jednotlivé finančné transakcie prichádzať alebo odchádzať. Prebieha množstvo úkonov aj v týchto dňoch a hodinách,“ spresnil Lipšic. Preverujú transakcie firmy Elementa, cez ktorú sa mali podľa Gorily prelievať provízie pre nominantku SDKÚ-DS Annu Bubeníkovú. Odvolaná šéfka Fondu národného majetku (FNM) včera odmietla, že bola platenou spojkou Penty. „V súvislosti s mojím pôsobením v orgánoch FNM som nikdy neprijala a ani nežiadala úplatok či províziu v žiadnej forme,“ uviedla v stanovisku pre médiá. „Ja si myslím, že nakoniec nikto spravodlivosti neujde,“ konštatoval Lipšic. Pre Gorilu bude v piatok v uliciach Bratislavy protest, ktorý organizuje skupina mladých ľudí cez sociálnu sieť. Viacerí z nich sú sympatizanti SaS. „Nie je to akcia v réžii SaS,“ tvrdí poslanec liberálov Martin Poliačik.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 21:21