StoryEditor

Od Zemkovej si sľubovali viac

29.12.2011, 23:00
Rokovania šéfky RTVS Miloslavy Zemkovej s operátorom Towercom mali priniesť viac.

Také sú prvé reakcie na sériu dokumentov, ktoré podpísala medzi sviatkami generálna riaditeľka s najväčším dodávateľom rádiotelevízie. Ona sama hovorí o úspechu. Okrem troch dodatkov uzavrela Zemková so šéfom Towercomu Romanom Fischerom v utorok aj dve dohody. Tie v centrálnom registri zmlúv zverejnili až včera. V prvej uznala spornú zmluvu, ktorú pred dvoma rokmi podpísal jej predchodca Štefan Nižňanský. Definitívne tak zarúbala cestu k jej spochybneniu na súde.

Vzdal sa úrokov
Výmenou za to sa Towercom vzdal úrokov z omeškania v celkovej výške 1,7 milióna eur. V druhej dohode prisľúbil miliónovú investíciu do skvalitnenia multiplexu a zvýšenia pokrytia. Rádiotelevízia tiež nebude musieť zaplatiť 350-tisíc eur za Trojku, kde už nevysiela. „Mimoriadne náročné jedenásťmesačné rokovania so spoločnosťou Towercom priniesli preukázateľne výhodné výsledky pre RTVS,“ vyhlásila včera generálna riaditeľka pre HN.

Ušetriť sa dalo viac
Celkovo dvesto miliónov eur, ktoré Towercom v nasledujúcich rokoch zinkasuje, dokázala prvá dáma slovenského verejnoprávneho mediálneho priestoru stlačiť o štyri milióny, teda o dve percentá. „Bol tu priestor na väčšie benefity,“ zopakoval pre HN šéf rady RTVS Miroslav Kollár, ktorý sa chystá dokumenty podrobne analyzovať.
„Deklarované šetrenie považujem za účelové,“ reagoval šéfredaktor mediálne.sk Tomáš Czwitkovics. „Ak by RTVS platila iba za tú kapacitu multiplexu, ktorú reálne využíva, mohla by túto sumu ušetriť každý rok a iba za televízne služby,“ domnieva sa. RTVS platí ročne 13 miliónov eur za vysielanie piatich programov, reálne vysielala iba Jednotku a Dvojku.

Digitálny vzduch
Zemková tvrdí, že multiplex v budúcnosti využije naplno a milióny vynaložené naň nebudú premrhané. Podľa Czwitkovicsa ho však „zbytočne“ zaplní napríklad rozhlasovým signálom, ktorý takýmto spôsobom nechytá „takmer nikto“ alebo HD vysielaním, ktoré cez anténu prijme „opäť iba marginálna skupina obyvateľstva“. „Daňoví poplatníci sa poskladajú na šírenie digitálneho vzduchu,“ dodáva.

Zabezpečený monopol
Towercom na základe dodatkov ovládne rozhlas, kde sa doteraz delil s dvoma dodávateľmi. V rozhlasovej časti kontraktu Zemková vyrokovala zľavu. Doterajších 5,5 milióna eur, ktoré rozhlas ročne stojí šírenie signálu, stlačila o 200-tisíc. Celkovo tak za päť rokov ušetrí milión eur. Towercom tiež postaví 17 nových vysielačov. „Je to výhodná zmluva,“ uznala Eva Babitzová zo spoločnosti Expres Net, ktorá v rozhlase týmto končí. „Otázka však je, ako budú vyzerať jeho ceny o päť rokov, po jej uplynutí,“ upozorňuje Babitzová. Zemková sa podľa nej pravdepodobne postarala Towercomu o likvidáciu jeho konkurencie a zabezpečila mu monopol.

Reakciu Towercomu sa nám včera získať nepodarilo. Podľa našich informácií je za spoločnosťou, ktorú oficiálne vlastní britská firma Hampden, finančná skupina J&T a podnikateľ Ivan Kmotrík. J&T prepojenie odmieta dlhodobo, Kmotrík včera bol nezastihnuteľný.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 20:53