StoryEditor

Anketa medzi respondentmi Nájdite si prácu s HN

28.12.2011, 23:00

V uplynulom roku HN hľadali prácu 43 ľuďom. Tu sú názory niektorých z nich na to, čo im účasť na projekte priniesla:

1. Kde teraz pracujete a na akej pozícii?
2. Pomohla vám účasť v seriáli nájsť si prácu?
3. Oslovili vás po účasti na projekte firmy, s ktorými ste sa však napokon nedohodli na podmienkach práce?
4. Dozvedeli ste sa niečo, čo vám pomohlo uplatniť sa na trhu práce?
 
 
Odpovede:
Anton Šteininger, aktuár (finančný matematik)
1. V súčasnosti pracujem v UniCredit Leasing Slovakia na pozícii Leasing relationship manager – professional.
2. Samotná účasť mi priamo nepomohla, pretože personalisti nemali žiadne aktuálne voľné miesto na pozíciách, o ktoré som mal záujem.
3. Oslovený som bol iba Allianzom, ale vtedy som už mal podpísanú zmluvu v UniCredit Leasing Slovakia.
4. Určite áno, aj keď to bola len nepriama pomoc, najmä čo sa týka rád, ako upraviť CV, čo zdôrazniť, čo vyhodiť atď. Celkovo svoju účasť hodnotím pozitívne, bola to veľmi zaujímavá skúsenosť. Z vyjadrení personalistov sa nepotvrdili odhady o reálne dosiahnuteľnom príjme a možnom nástupe len na juniorské pozície.
·
Ján Dzuro, strojár
1. Pracujem vo firme Illichmann Castaloy, Žarnovica, na pozícii manažér pre inovácie a neustále zlepšovanie.
2. Jednoznačne áno, pomohla. Mal som niekoľko ponúk po zverejnení článku v HN. HN čítajú ľudia vo vrcholnom manažmente, a tým pádom sa vám otvoria dvere do mnohých podnikov.
3. Oslovili ma firmy z oblasti, ktorú študujem – z metalurgie, chemického priemyslu a iných priemyselných odvetví. Každá ponuka bola lákavá. Platové ponuky prevyšovali moje očakávania. Ponúkali mi pracovné pozície od technológa, výrobného riaditeľa, asistenta riaditeľa podniku až po manažéra pre inovácie.
4. Zobral som si ponaučenie zo simulovaného pohovoru – niektoré veci som vo svojom CV zmenil, doplnil, iné odstránil a hlavne – upevnil som si predstavy o budúcom džobe. Jednoznačne sa nenaplnili tvrdenia o platových očakávaniach, ktoré som dostal od personalistov na simulovanom pohovore v seriáli. Keďže som doktorand v odbore chemické technológie a pohovory na pracovné pozície boli všetky v tejto oblasti, brali ma ako človeka s praxou v odbore, a dokonca ako veľmi potenciálneho mladého človeka, ktorý má perspektívu ako mladý vyštudovaný inžinier. Veľmi podporujem tento projekt a každému mladému študentovi ho vrelo odporúčam. Ak má človek zdravie a šťastie, tak to v živote dotiahne veľmi ďaleko. Šťastie sadne na toho, kto mu ide oproti.

Ján Floriš, elektrotechnik
Stále sa mi nedarí nájsť trvalé zamestnanie. Denne pritom odpoviem na tri, štyri ponuky. Za dva a pol roka to už sú stovky ponúk. Účasť na projekte mi určite pomohla. Problém bude v mojich očakávaniach a vo vyššom veku. Aj napriek životným skúsenostiam 51-ročného človeka, firmy hľadajú niekoho, ktorý dokáže okamžite pracovať na sto percent. Váš projekt mi pomohol lepšie pochopiť rozhodovanie personalistov.

Tomáš Čambor, kontrolór v oblasti logistiky
1. Nepracujem.
2. Nepomohlo mi to nájsť prácu.
3. Neoslovili ma žiadne firmy.
4. Dozvedel som sa, ako si upraviť životopis. Z celkového hľadiska beriem prihlásenie sa do projektu HN ako novú skúsenosť.

Ivana Šályová, projektová manažérka
1. Keďže môj pohovor bol len nedávno, ešte stále pracujem na tej istej pozícii.
2. – 4. Účasť mi určite pomohla. Hlavne som konečne zmenila svoj životopis, doplnila ho tak, ako mi poradili odborníci. Keďže si veľmi zakladám na angličtine, bola som potešená ich reakciou na úroveň môjho jazyka i celkovým hodnotením. Dodalo mi to viac odvahy.

Irena Tárnoková, projektová manažérka
1. Robím pre Henkel v Bratislave ako transition (project) specialist. Som členom projektového tímu a podporujem rôzne skupiny, kde sa chystá nejaká zmena. Som tam tretí mesiac, tak si myslím, že pomerne rýchlo som si našla prácu, a to takú, akú som chcela, asi po 3 – 4 týždňoch aktívneho hľadania.
2., 4. Je super, že robíte takéto projekty. Pre mňa to bolo niečo nové – kamera, fotograf, veľa ľudí, ktorí sledujú každé moje slovo, čiže situácia, keď vešajú kata, pretože organizujem mládežnícke tábory a pobyty a mám väčšinou hlavné slovo. Personalistky boli milé a pripomienky boli k veci, celkom dobre identifikovali „problémové miesta“ a rady boli užitočné – ako komunikovať, zmeniť životopis...
3. Mala som pohovor vo firme, kde vedeli o článku. Poslala som im link na článok spolu so životopisom a na základe toho ma pozvali na pohovor. Napokon sme sa však nedohodli na financiách. Negatívny dosah to určite nemalo. Na terajšie pracovné miesto ma prijímali bez toho, aby o tom vedeli.

Matej Matlovič, finančné oddelenie výrobnej firmy
1. Pracujem v spoločnosti HL Display Slovensko na pracovnej pozícii Sales support. Je to veľmi zaujímavá práca, pri ktorej človek získa veľa skúseností. Komunikujem so zákazníkmi, vystavujem faktúry, venujem sa marketingu a pripravujem podklady pre účtovníčku.
3. Na článok sa mi nikto neozval. Skôr, než som začal pracovať v HL Display, som prešiel ešte množstvom pohovorov. Niekedy boli problémom testy, niekedy kvalifikácia. Človeka to veľmi demotivuje a postupne stráca nádej. Niekedy sa však na správnu prácu čaká. Človek by mal niekde začať, aj keď niekto môže povedať, že práca ho nenapĺňa, každá práca mu niečo hodnotné dá, len si to musí uvedomiť.
2., 4. Projekt mi dal veľa z odborného hľadiska. Prínosom bola pre mňa komunikácia s odborníkmi a ich rady. Povedali, čo si myslia, bez ovplyvňovania, strachu, to bolo na tomto projekte najcennejšie. Človek sa o sebe dozvie aj veci, ktoré nechce počuť, ale keď sa ich dozvie, vie, na čom má pracovať. Vie, aké sú jeho slabiny, čoho sa vyvarovať a ako sa prezentovať.

Jakub Jando, obchodník
1. Stále študujem, ale momentálne stážujem.
2. Určite áno. Rady od personalistov mi pomohli zlepšiť životopis a získať väčší rozhľad.
3. Zatiaľ som mal ohlas len od spoločnosti Topvar, ktorej zástupkyňa bola v porote, ale nechali sme si ďalší pohovor až na február 2012.
4. Áno – čo by som mal zlepšiť a na čo sa zamerať v budúcnosti.

Igor Mäsiar, programátor
Nápad prihlásiť sa na pohovor určite neľutujem. Aj keď mi priamo neposkytol pracovnú pozíciu, bola to dobrá príprava na ďalšie pohovory. Feedback, ktorý mi dala porota, by som sa inak nedozvedel a práve vďaka nemu som si mohol jednak upraviť životopis a taktiež som mal možnosť vidieť sa zo strany potenciálneho zamestnávateľa.
Keďže som stále študent, zamestnať popri štúdiu sa mi podarilo hneď po prvom poslanom životopise v žilinskej spoločnosti REC Slovakia na pozícii Junior Software Developer, takže slová poroty určite padli na úrodnú pôdu. Spoločnosť si uvedomuje dôležitosť spolupráce s vysokými školami a na dohodu zamestnáva viacerých študentov, pre ktorých dokázala vytvoriť ideálne podmienky na prácu popri štúdiu. Ďalšie firmy ma oslovili až po tom, ako som nastúpil, takže ich ponuky už boli neaktuálne.

Lenka Lechmanová, moderátorka
1. Som stále študentka a žiadnu prácu som si doteraz nenašla.
2. Keďže prácu ešte nemám, nepociťujem, že by mala moja účasť pozitívny vplyv. Možno sa to zmení, keď skončím školu.
3. Nikto ma neoslovil.
4. Dozvedela som sa mnoho vecí. Niektoré boli podľa mňa irelevantné, iné som si zobrala k srdcu a snažím sa to zmeniť. Žiaľ, nič z toho mi nepomohlo uplatniť sa na trhu práce. Vnímala som to tak neutrálne, v mnohých veciach mali pravdu, v iných zase nie.

Rastislav Kozlík, personálny asistent
1. Som stále na rodičovskej dovolenke, ale podarilo sa mi zamestnať sa na dohodu v trenčianskej personálnej spoločnosti na pozícii Researcher.
2. Táto agentúra ma oslovila zhodou okolností v deň, keď som bol na pohovore v HN, takže som ponúknutú šancu, samozrejme, využil.
3. Zatiaľ som nedostal žiadnu ponuku.
4. Pohovor hodnotím pozitívne, pretože získať spätnú väzbu sa na bežnom pohovore nepodarí a nasleduje len jednoduché odmietnutie uchádzača. Trošku negatívne hodnotím len nepochopenie sa zo strany poroty, kde som sa prezentoval v tom zmysle, že sa chcem uplatniť na HR pozícii v personálnej agentúre (čo mi nakoniec aj odporučili), ale mal som dojem, že ich otázky smerovali skôr na pozíciu asistenta na HR oddelení v konkrétnej firme. Napriek tomu si myslím že bol pohovor pre mňa prínosom, pretože poukázal aj na moje slabšie stránky a mám teda možnosť popracovať na ich zlepšení.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 17:05